Ekonomi

Vietnam'daki Long Thanh Havalimanı, İçtaş öncülüğünde yükselmeye devam ediyor

Long Thanh Havalimanı'nın, tamamlandığında yılda 100 milyon yolcuya hizmet vermesi planlanıyor

İSTANBUL (AA) - IC İçtaş İnşaat'ın liderliğinde VIETUR Konsorsiyumu tarafından inşası devam eden Long Thanh Uluslararası Havalimanı'nın yapımı, teknolojik ve çevre dostu yaklaşımlarla sürüyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, ülkenin Dong Nai eyaletinde yükselen ve tamamlandığında yılda 100 milyon yolcuya hizmet vermesi planlanan havalimanı, Vietnam Çevre ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu doğrultusunda geçer not aldı.

14,9 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen havalimanının inşaatında kullanılan Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) teknolojisi, proje yönetimini dönüşüme taşıyor.

Üç boyutlu modelleme sayesinde, mimar ve mühendisler inşaat sürecini detaylı şekilde planlayabiliyor, olası hatalar önceden tespit edilerek maliyetler minimize ediliyor.

Havalimanının, yalnızca modern teknolojilerle değil, aynı zamanda çevreye duyarlı yaklaşımla inşaatı sürüyor. Vietnam Çevre ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu doğrultusunda, projede düzenli analizler gerçekleştiriliyor ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun iyileştirmeler yapılıyor.

- Projede çelik yapı montajına geçildi

Havalimanı inşaatında betonarme yapıların tamamlanmasının ardından, projede çelik yapı montajına geçildi.

Ana kafes çelik kirişlerin montajı, ileri teknoloji vinçler ve "Strand Jack" sistemleri kullanılarak gerçekleştiriliyor. Yenilikçi yöntemler, iş güvenliğini üst seviyeye çıkarırken, montaj sürecini de hızlandırıyor.

Konsorsiyum, Vietnam-Türkiye işbirliğinin başarılı bir örneğini temsil ediyor. Konsorsiyumun yüzde 51'i Türk şirketlerinden, yüzde 49'u ise 9 Vietnamlı firmadan oluşuyor.

Ortaklık, yerel ekonomiye ve istihdama doğrudan katkı sağlıyor. Havalimanı projesinde 703 beyaz yakalı ve 1847 mavi yakalı personel görev yaparken, projenin ilerleyen aşamalarında bu sayının daha da artması bekleniyor.

Havalimanının, Güneydoğu Asya'nın en önemli havacılık merkezlerinden biri olması hedeflenirken, aynı zamanda turizm, ticaret ve lojistik sektörlerine sağlayacağı katkılarla da bölgesel kalkınmayı desteklemesi planlanıyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI