Uğur Okulları'ndan YKS değerlendirmesi
Uğur Okulları ve Uğur Kurs Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt:
- "Türkçede öğrencilerin ağırlıklı olarak okuma, okuduğunu doğru anlama ve doğru yorumlayabilme becerileri sorgulanmıştır. Sosyal bilimler bölümünde yer alan tarih dersinin soruları önceki yıllara göre bilgiye dayalı daha zor sorulmuştur"
İSTANBUL - Uğur Okulları ve Uğur Kurs lise bölüm başkanları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı (YKS) değerlendirdi.
Uğur Okulları'ndan yapılan açıklamaya göre, YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) tamamlandı. AYT'de adaylar alanlarına göre 160 sorunun olduğu dört testten istediklerini cevaplandırdı. Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1, Matematik, Sosyal Bilimler 2 ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru soruldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Uğur Okulları ve Uğur Kurs Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, 2023 Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT), MEB müfredatına ve ÖSYM sınav ilkelerine uygun şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti.
Kurt, tüm derslerde TYT formatı olan doğru okuma, doğru düşünerek yorum yapabilme ve zamanı iyi kullanarak hatasız işlem yapma yetkinliklerinin ölçüldüğünü vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkçe ve tarih dersi sorularının tüm kademelerden, felsefe dersi sorularının 10 ve 11. sınıf kademelerinden, diğer derslerin sorularının ise 9 ve 10. sınıf kademelerinden olduğu görülmüştür. Matematik soruları, geçmiş yıllarda çıkmış sorulara benzer formatta ancak daha kolay sorulardan oluşmuştur. Türkçede öğrencilerin ağırlıklı olarak okuma, okuduğunu doğru anlama ve doğru yorumlayabilme becerileri sorgulanmıştır. Sosyal bilimler bölümünde yer alan tarih dersinin soruları önceki yıllara göre bilgiye dayalı daha zor sorulmuştur. Coğrafya sorularında grafik okuryazarlığı ön plana çıkarılmış ve sınav müfredata uygun şekilde hazırlanmıştır.
Felsefe soruları temel kavram ve akımların bilgisine dayalı olarak yorum yapmayı gerektiren sorulardan oluşmaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları ise geçtiğimiz yıla göre daha kolay tarzda hazırlanmıştır. Fen bilimlerinde ise temel bilgiler sorgulanmıştır. Fizik soruları, matematiksel işlem içermeyen, okuduğunu anlama ve yorumlamaya yönelik sorulardır. Kimya soruları, temel bilgiye dayalı ve beklenen düzeydedir. Biyoloji soruları müfredat kazanımları ile uyumludur. Öğrenciler, seçici veya sürpriz bir soruyla karşılaşmamıştır."
Uğur Okulları Lise Matematik Bölüm Başkanı Nilda Yüksel de soruların, öğrencilerin matematiksel bilgi seviyesini ve bilgiyi kullanarak işlem yapabilme gücünü ölçtüğünden bazı öğrencilere TYT matematik sınavına göre daha zor gelmiş olabileceğini aktardı.
Yüksel, "Geometri soruları ağırlıklı olarak 9,10 ve 11. sınıf konularından bilgi gerektiren ve yorum yaparak çözüme ulaşmayı hedefleyen sorulardan oluşmuştur. Geometride gerçek hayat problemleri ile ilişkilendirilip görsellere yer verilerek hazırlanmış orta güçlükte sorular da vardır." şeklinde konuştu.
Uğur Okulları Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Cevdet Eyüboğlu da 2023 YKS-AYT'deki Türk dili ve edebiyatı dersinin 24 sorusunun 6'sının anlam bilgisi, 18'inin Türk edebiyatı sorusundan oluştuğunu bildirerek, "Edebiyat sorularının 9,10 ve 11. sınıf müfredatına ait olduğu öğrencilerimizden gelen bilgilerdir. Yazar-eser ve temel edebiyat bilgilerini kullanabilen öğrencilerin kolaylıkla çözebileceği bir test olduğu söylenebilir ancak bazı sorularda detay bilgi verilerek öğrencilerden yazarı ya da eserini bulması istenmiştir. Bu sorular edebiyat alanında eleyici sorular olacaktır. Genel anlamda orta düzeyde zorluğa sahip test olduğu söylenebilir." ifadelerini kullandı.