Sudanlı yapımcı Al Nour, sosyal medyadaki Filistin sansürünü aşarak milyonlara ulaşıyor
Sosyal medyada viral olan içerikleriyle tanınan film yapımcısı ve gazeteci Amjad Al Nour:
- "Gazze trend olmadan önce yani 15 yıl önce ben de bu konuda video çekiyordum. Dürüst olmak gerekirse, bunları yapmaktan keyif alıyorum. Bu bir hobi olarak başladı, ben aslında küçüklüğümden beri her zaman film yapmak istemişimdir” - "Benim sansür gibi bir sorunum yok diyebilirim. Çünkü ben her zaman farklı ifadeler kullanıyorum ve kendimi kötü adam olarak göstermeye çalışıyorum. Yani her zaman algoritmadan kaçıyorum. Algoritma benim videolarımın alaycı mı yoksa doğru mu olduğunu bilemiyor"
İSTANBUL - ÖMER FARUK MADANOĞLU - Film yapımcısı ve araştırmacı gazeteci Amjad Al Nour, Filistin'le ilgili içeriklere uygulanan sansürden kaçmanın yollarını bularak geniş kitlelere ulaşmayı başardığını söyledi.
Sudanlı film yapımcısı ve araştırmacı gazeteci Amjad Al Nour, AA muhabirine, kullandığı dil sayesinde sansürden kaçtığını ve çalışmalarının milyonlarca kişiye ulaşabildiğini anlattı.
Sudan'da üniversite okuduğunu ve gazetecilik alanında yüksek lisans yapmak için Londra'ya gittiğini söyleyen Al Nour, şu anda sunucu ve yazar olarak Katar merkezli televizyon kanalı Al Jazeera'de çalıştığını belirtti.
Bu işe hobi olarak başladım
Al Nour, yaklaşık 2 senedir Türkiye'de ikamet ettiğini ve viral videolarını burada çektiğini anlatarak, içerik üretmeye Türkiye'de devam edeceğini dile getirdi.
Filistin hakkında videolar çekmeye 2009'da başladığını ifade eden Al Nour, şunları söyledi:
"Gazze trend olmadan önce yani 15 yıl önce ben de bu konuda video çekiyordum. Dürüst olmak gerekirse bunları yapmaktan keyif alıyorum. Bu bir hobi olarak başladı, ben aslında küçüklüğümden beri her zaman film yapmak istemişimdir."
Al Nour, geçmişte sosyal medyada Filistin meselesi çok fazla dile getirilmediği için içeriklerini bu konuda çekmenin aklına geldiğini vurgulayarak, kendisini oradaki acıları anlatmak için sorumlu hissettiğini kaydetti.
İçeriklerini daha fazla insana ulaşması için İngilizce çektiğini anlatan Al Nour, "İngilizce konuşabildiğim için böyle bir sorumluluğumun olduğunu hissettim. Dış dünyanın neler yaşadığımızı bilmesini sağlamak gibi bir sorumluluğum var." dedi.
Videolarının her zaman iğneleyici olduğunun bilgisini veren Al Nour, "ABD ve İngiltere'deki popüler kültürün diliyle konuşmanın bir yolunu buluyorum. Eğlenceli içerik çektiğim için bana saldırmadan önce kendilerini beni dinlerken buluyorlar." ifadelerini kullandı.
Al Nour, İsrail'in Gazze'ye saldırmasının ardından Filistin meselesine daha önem verildiğini ve bu konuda çok fazla içerik oluşturulmaya başlandığını söyleyerek, şu bilgileri paylaştı:
"Son 7 ayda her şey değişti. Genç ve ergenlerin gerçekleri görmesi beni çok mutlu ediyor. İnsanların Filistinlilere bakış açılarının değiştiğini görüyorsunuz. Doğru içerik ürettiğimiz için insanlar gerçeklere şahit oldular. Videolarım Arapça ya da İngilizce olduğu için genellikle Türk izleyicim çok yoktu ama son 2 videomla Türklerin de çok fazla ilgisini çekmeye başladım. Arapça veya İngilizce bile bilmeyen Türklerden aldığım tepkiden gerçekten keyif alıyorum."
- İsrail medyayı kontrol etmek için baskı kuruyor
Al Nour, İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla medyayı da kontrol etmeye çalıştığını dile getirerek, "Biliyorsunuz Al Jazeera'nın Filistin ve İsrail'deki ofislerini kapattılar, oradan haber bile yapamıyorlar." dedi.
Sosyal medya platformlarının da İsrail'in baskılarına boyun eğdiğini ifade eden Al Nour, sosyal medyada Gazze ya da Filistin kelimesinin bile sansürlendiğini aktardı.
Al Nour, Gazze ve Filistin paylaşımlarının sosyal medyadan büyük oranda kaldırıldığını bildirerek, "Bu kelimeleri kullanamadığımız için o ifadeleri değiştirerek kullanıyoruz. Bu sansürden kaçmak için yeni yollar bulmak zorundayız." diye konuştu.
Sosyal medya platformlarının videolarını tespit edemediğini kaydeden Al Nour, bunun için farklı yöntemler geliştirdiğini vurguladı.
Algoritmadan kaçıyorum
Al Nour, kendisini "onlardan" gibi gösterdiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Benim sansür gibi bir sorunum yok diyebilirim çünkü ben her zaman farklı ifadeler kullanıyorum ve kendimi kötü adam olarak göstermeye çalışıyorum. Yani her zaman algoritmadan kaçıyorum. Algoritma benim videolarımın alaycı mı yoksa doğru mu olduğunu bilemiyor."
Sosyal medya platformlarının engellemelerine rağmen içerik üreticilerinin milyonlarca içerik yüklediğini anlatan Al Nour, Filistin hakkında yapılan içeriklerin hepsinin yakalanmasının imkansız olduğunu ve platformların buna karşı koyamadığını kaydetti.
Al Nour, İsrail'in baskıları nedeniyle ABD'nin TikTok sosyal medya platformunu yasaklamaya çalıştığına değinerek, "ABD TikTok'u yasaklamak istiyor çünkü bunun ABD için tehdit olduğunu iddia ediyor. Biz biliyoruz ki bu yasaklamanın asıl nedeni çok sayıda ABD'li gencin Gazze hakkında konuşması ve bence bu gerçekten de kontrol edemeyecekleri bir noktaya ulaştı." diye konuştu.
İnsanların yetenekli oldukları konuları bularak Filistin için mücadele etmesi gerektiğine değinen Al Nour, sözlerini şöyle tamamladı:
"Eğer bir yeteneğiniz varsa bunu Filistin için kullanmalısınız. Moda tasarımcısı, şarkıcı ya da yazar ne olursanız olun, bu yeteneği Filistin'e hizmet için kullanın. Böylece önce kendinize hizmet etmiş olursunuz. Çünkü biliyorsunuz ki Filistinlilerin bizim desteğimize, tarihin doğru tarafında olmaya ihtiyacımız olduğu kadar ihtiyaçları yok."