Abanoz Ağacının Faydaları, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Genelde Habeşistan ve Hindistan'da yetişen, herhangi bir tadı olmayan, sert odunu olan ve siyaha yakın bir ağaç türüdür. Ana gövde ve odunu ilaç olarak şifalıdır. Hint abanozu da denen bitkinin bazı türleri ülkemizde yetişmektedir.
Bol çekirdeği olan kara hurma türü gaz şikyetlerini gidermek için kullanılır. Tarihi çok eskilere dayanan bu ağaç türü, hem mobilyacılar için değerli bir ağaç hem de sınai ve sağlık sektörü için yeniliğini koruyan şifa veren bir bitkidir. Piyanoların tuşu da bu ağaçtan yapılabilir.
Abanoz ağacı insanların boşaltım sistemi problemleri ile bazı göz hastalıklarında tedavi ve iyileştirme amaçlı kullanılabilen yararlı bir ağaçtır.
Abanoz ağacının odunu kurutulup un şeklinde öğütülür ve su içerisinde kaynatılır. İçilince şifa verir.
Dış yaralarda ağrı kesici ve iyileştirici rolüyle, özellikle göz rahatsızlıklarına faydalıdır. Hint abanozu türünün dalı toz halinde iken bir cezve kaynayan suya en çok 10 gram kadar eklenip beş-altı dakika kaynatılır. Ilıyınca göz pansumanı olarak kullanılabilen kaynamış kür, gözü kuvvetlendirmesinin yanı sıra arpacık tedavisinde kullanılabilir. Gözün çeşitli hastalıklara karşı dirençli olmasına vesile olurken, pansuman halinde kataraktın etkilerini azaltmada kullanılabilmektedir.
Vücudun dış tenindeki kesilmeler ve yaralanmalarda, toz şeklindeki ağaç balmumu ile karıştırılır, krem şeklinde yaralanana veya kesilen bölgeye konulur.
Bir cezve kaynayan suya konulan on gramlık yaprağı kaynatılır, günlük olarak tüketilirse idrarın sökülmesine yardımcı olur.
Rezene ile yapılan kaynamış abanoz ağacı tozu günlük tüketildiğinde midenin gazını almada yararlıdır.
Felç geçirilmesi, yel girmesi veya romatizmaya yakalanılması gibi durumlarda ağacın yaprağı, çörekotu yağı ile güneşte üç hafta bekledikten sonra vücudun bu hastalıklardan muzdarip bölgelerine masaj yaparak sürülmesi etkisini gösterir.