Göğüs ve Prostat Kanseri Birbirleriyle ilişkili
Kadınların göğüs kanseri olduğu ailelerden gelen erkeklerde prostat kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olabileceği belirtildi.
Avustralyalı araştırmacılar, göğüs kanserinin etkenlerinden biri olarak görülen mutasyona uğramış bir genin, erkeklerde prostat kanseri riskini dört kat artırabileceğini bildirdi.
Avustralya Ulusal Göğüs Kanseri Vakfı tarafından finanse edilen ve kConFab laboratuarı bilim adamları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, 10 yıldır göğüs ve yumurtalık kanserlerinin incelendiği, bu ailelerde prostat kanseri vakalarının da belirlendiği kaydedildi.
Avustralya, Yeni Zelanda konsorsiyumunun oluşturduğu kConFab Genel Müdürü Heather Thorne, bu ailelerin, bir kuşaktan sonrakine geçen BRCA2 geni taşıdığını ve burada mutasyona uğrayan hatalı genin prostat kanserine yol açmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
Thorne, "BRCA2'de genetik bir hatanın bulunduğu bir erkeğin, bulunmayan bir erkeğe göre prostat kanserinin ortaya çıkmasında 4 kat daha yüksek bir riskle karşı karşıya olduğunu tespit ettik. Bu erkeklerde ortaya çıkan BRCA2 prostat kanserleri
çok daha agrasif olabiliyor" dedi.
Thorne, "Ailesinde göğüs kanseri veya yumurtalık kanseri bulunan yahut ailesinde mutasyona uğramış BRCA2 geni olduğunu bilen bir erkeğin, prostat kanserine yakalanma riski daha yüksek" diye konuştu.