Soğuk Algınlığına Dikkat
Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte havaların soğuması hastalıkları da beraberinde getiriyor. Özellikle kış aylarında sıklıkla görülen soğuk algınlığı, tedavi edilmediği taktirde daha ağır hastalıklara dönüşebiliyor.
Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, soğuk algınlığının mikropların neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve birçok virüsün bu hastalığa neden olabileceğini belirtti.
Küçükkendirci, "Soğuk algınlığı en çok okul çağındaki çocuklarda görülmekte olup, görülme sıklığı ilerleyen yaşla birlikte azalmaktadır. Soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle boğazda takılma hissi, burun akıntısı ve hapşırık olurken, başlangıçta su gibi olan burun akıntısı, bir süre sonra sarı-yeşil renkli ve koyu hale gelebilir. Çocuklarda boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebilir. Soğuk algınlığı genellikle 7 ile 14 gün arasında iyileşir. Bazen soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen, sinüzit, orta kulak iltihabı, larenjit veya bronşit gibi hastalıklar nedeniyle iyileşme daha ağır ve uzun sürebilir. Boğaz ağrısının şiddetlenmesi ve uzun sürmesi, öksürükle birlikte koyu balgam gelmesi veya öksürüğün 10 günden uzun sürmesi, vücut ısısının 38 derecenin üzerinde olması ve birkaç gün sürmesi, göğüs ağrısı, sık nefes alma, yutma güçlüğü, sıvı gıda alamama, kulak ağrısı, uyuklama hali, boyunda ağrılı şişlikler, dudak, deri veya tırnaklarda morarma gibi belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde doktora muayene olmak gerekmektedir" dedi.
Soğuk algınlığına karşı henüz etkili bir aşı bulunamadığını da dile getiren Dr. Hasan Küçükkendirci, "Soğuk algınlığına yakalanmamak için hastalık belirtileri olan kişilerle; hastalığın ilk 2. ve 4. günleri arasında temas edilmemesi gerekir. Çoğu zaman bu mümkün olmamakla birlikte soğuk algınlığına yakalanan kişiler, henüz hasta olduklarını anlamadan bulaştırıcı döneme girmiş olmaktadır. Soğuk algınlığına yakalanan kişilerin özellikle burun temizliğinden sonra sık sık ellerini yıkamaları, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burunlarını kapamaları, kalabalık yerlerden uzak durmaları gerekmektedir. Aksi takdirde hastalığı diğer kişilere bulaştırma riski yükselmektedir. Soğuk algınlığının düzelmesi zamana bağlıdır. Bu süre içinde hastanın istirahat edip, bol sıvı gıda alması gerekir. Genellikle ağrı kesici, dekonjestan ve alerji karşıtı maddeler içeren soğuk algınlığı ilaçları kullanılmakta olup bunlar hastalığı iyileştirmekten ziyade sadece kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Buruna fizyolojik serum damlatılması ve oda havasının nemlendirilmesi burun tıkanıklığı şikayetini hafifletebilir" şeklinde konuştu.(iha)