Hangi Yaşta Hangi Spor Yapılmalı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökkeş Gençay, birçok ailenin yaklaşan yaz tatili nedeniyle çocuklarını yaz spor okullarına göndermeye hazırlandığına dikkat çekerek, ailelerin çocuklarının spor ortamında sağlık problemiyle karşılaşmaması için önceden hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Gençay, spor yapacak çocukların hangi branşta olursa olsun öncelikle bir uzman hekim tarafından kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Alerjik reaksiyonların mutlaka belirlenmesi gerektiğini ifade eden Gençay, çocukların aşılarının yaptırılarak, genel bir sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yaz aylarının sıcak ve kurak geçeceğiyle ilgili uzmanların uyarıları dikkate alındığında spor yapacak çocukların sağlığına daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Gençay,

Aileler şunu bilmelidir ki, spor yapan kişinin vücudu harcanan enerjinin yüzde 80'ini ısıya dönüştürmekte ve ancak yüzde 20'sini hareket için kullanmaktadır. Vücut oluşan bu ısıyı terleyerek ve solumayla dışarı atmaktadır. Havaların çok sıcak olması durumunda vücut ısıyı atmakta zorlanmaktadır. Bu nedenle çocukların spor yapacağı ortamlarda gölge olan mekanlar seçilmeli ve kavurucu sıcaklara karşı da sabahın erken saatleri ya da akşam serinliği saatleri seçilmelidir" diye konuştu.

Spor yapacak çocukların dikkat etmesi gereken bir diğer noktanın ise seçilecek spor branşının çocuğun yaşına, cinsiyetine ve yeteneğine uygun olması olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ökkeş Gençay, "Her çocuk kronolojik (takvimsel) yaşına değil de kendi gelişme ve olgunlaşma düzeyine göre farklı oranlarda gelişir ve büyür. En iyisi çocuğunuzun olgunlaşma ve sporlara özgü yetenek seviyesine göre uygun spor branşını seçmenizdir" dedi.

HANGİ YAŞTA, HANGİ SPOR YAPILMALI ?
KSÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökkeş Gençay, çocukların hangi yaşta hangi sporu yapması gerektiğini ise şöyle sıraladı:

Çok küçük çocuklar (2-3 yaş) top yakalama, koşma, sıçrama gibi temel hareketleri yapabilirken, ileri yaşlarda (4-6 yaş) dans, elim sende, sek sek oyunu oynayabilir, ip atlayabilir ve üç tekerlekli bisiklete binebilirler. 6 yaşından sonra çocuklarda güvenli ve kontrollü hareket yapma yeteneği gelişir. Bu yaşlardan sonra çocuklar kısmen takım sporlarına hazır olabilir. 7 ile 10 yaş arasındaki çocukların çoğu için bu yaşlar spora başlayabilecekleri bir dönemdir.

Bazı spor branşlarına başlama yaşlarını incelediğimizde; hareketlilik gerektiren ve bedensel gelişimi yönlendiren sporlara (yüzme, jimnastik gibi) 6-7 yaşlarında, koordinasyon ve teknik beceri gerektiren sporlara (basketbol, tenis gibi) 7-8 yaşlarında, bu ikisinin kombinasyonu olan sporlara (voleybol, futbol, atletizm) 10-11 yaşlarında ve kuvvet ile tekniğin birleştiği sporlara ise (güreş, boks, halter) 12-13 yaşlarında başlanabilir.

Bununla birlikte çocukların istekliliği, bedensel gelişim düzeyi, fiziksel özellikleri (boy/kilo, kemik/kas kompoziyonu) ve yetenekliliğine göre çocukların spor branşlarına yönlendirilmesinin çocuğun ilerideki sağlıklı yaşamı için doğru kararların alınmasında önemi büyüktür. Çocuklarının ileride performans sporcusu olmasını isteyen aileler, deneyimli ve uzman antrenörlere danışarak, çocuklarının katılacağı spor branşını seçmelidir.

Kızlar için performans sporculuğunun tercih edilmemesi önerisinde bulunan Doç. Dr. Gençay, "Sağlıklı yaşam ve fiziksel gelişimi ön planda tutan ailelerin, çocuklarının fiziksel gelişimine ve cinsiyetlerine yönelik baskın yönlerini göz önünde bulundurması ve kız çocukları için kuvvet gerektirmeyen ama koordinasyon ve esneklik gerektiren sporları (yüzme, ritmik jimnastik, dans, bale, tenis, voleybol, atletizm, taekwondo, judo, karate) öncelikli olarak seçmeleri gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Çocuklarını yaz spor okullarına gönderme imkanı bulamayan ailelere de çeşitli önerilerde bulunan Gençay, "Bir yaz spor okuluna çocuklarını göndermek istemeyen ya da bu imkanı olmayan ailelerin ise çocuklarının günlük aktivite ihtiyaçlarını karşılamak için birçok alternatif aktivite bulunmaktadır. Basitçe söylemek gerekirse, yaşları 6-15 arası kız çocuklarının aktivite ihtiyacı için günlük 11 bin-12 bin adım, erkekler için ise 13 bin-15 bin adım yürümeye gereksinimi vardır. Yürüyüş dışındaki aktivite çeşitleri için ise, bisiklet, elim sende, ip atlama, suda koşu (bel seviyesindeki suda) gibi basit uygulanabilir aktiviteler önerilebilir" dedi. (iha)