Alzheimer Kaç Yaşında Başlar
Alzheimer hastalığında ilk belirtiler genellikle 60'lı yaşlarda başlar. Alzheimer 60-65 yaş sonrasında daha sık gözüken bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı, genel demans kavramına göre birazcık daha geç başlayan bir hastalıktır. Yani 65 yaşın daha üzerindeki hastalarda başlıyor. Yapılan araştırmalarda Alzheimer hastalığının beyinde yaptığı değişiklikler bu yaşın 20 yıl öncesinde başladığı söylemektedir. Nadiren de olsa Alzheimer hastalığı 30-40'lı yaşlarda da görülebiliyor. Bu durum genellikle genetik geçişli Alzhemier hastalığında gelişiyor.
Hastalığın ilerleme süreci ise şu şekildedir:
Alzheimer, başlangıç evresinde hastalar unutkanlıklar, basit işleri yaparken zorlanma gibi sorunlar yaşasalar da, ev içerisinde bağımsızlıklarını koruyabiliyorlar.
Alzheimer, orta evreye gelindiğinde hafıza kaybı belirginleşirken konuşma değişiklikleri, alışık olmadık durumlarda panikleme, şaşkınlık ve ev içerisinde komplike işlerde zorlanma (kıyafet seçimlerinde uygunsuzluk-yemek yapma becerilerinde bozulma) görülebiliyor.
İleri dönemde ise iletişim güçlükleri de tabloya ekleniyor ve hastalar tamamen başkalarına bağımlı hale geliyor.
Tedavi ile hastalık süreci yavaşlatılabiliyor
Günümüzde ilaç tedavisi ile yaşam alışkanlıklarındaki değişiklikler ile hastalık süreci yavaşlatılabiliyor. Önemli olan tanının doğru konulması.
Alzheimer hastalığı olarak değerlendirilen pek çok hastanın şikayetlerinin altından kolay tedavi şansı olan depresyon, tiroid hastalıkları, vitamin eksikleri vb. hastalıklar çıkabiliyor.