Sararmış veya grileşmiş dişlerden kurtulmak

Sararmış veya grileşmiş dişlerden kurtulmak, artık diş beyazlatma "Bleaching" ve yaprak porselenler "Lamina Veneer" yöntemleriyle mümkün hale geldi.

Özel Medline Hastanesi diş hekimi Ebru Sahillioğlu Akçalı, bleaching ve lamina veneer uygulamasından önce mutlaka dişlerdeki aşınma, kırık, çatlak ve çürük tedavisinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

21'inci yüzyılda, insan fotoğraflarında, ilk tanışmalarda gülümsemenin öneminin daha belirgin olarak öne çıktığını belirten Akçalı, "Kişiye doğru uygulamalar ile diş beyazlatmak mümkün, diş beyazlatma yani bleaching kimyasal bir karışım sayesinde oluyor. Bu kimyasal karışım içerisinde belirli oranlarda beyazlatıcı ajanlar var bunlar belirli periyotlarla uygulanarak kişide etkin bir sonuca ulaşıyoruz" dedi.

5-6 YIL KALICILIK SAĞLIYOR

Antibiyotik kullanımına bağlı olan renkleşmelerde, beyazlatma işleminin etkisinin sınırlı olduğunu ifade eden Akçalı, "Bu gibi durumlarda işlem 2-3 seans sürdürülebilir. Beyazlatma işlemi bittikten sonra, dişlerin tekrar eski haline dönmemesi için 1 hafta boyunca sigara, çay ve renkli içecekler tüketilmemeli. Bunlara dikkat edilirse ve sonrasında da dişlere gerekli hassasiyeti gösterirsek beyazlatma işlemi 2-3 tona kadar ve 5-6 yıl kalıcılık sağlayacaktır" diye konuştu.

Sigara kullanan kişilere diş beyazlatma "bleaching" uygulamasının yapılmaması gerektiğini belirten Akçalı, "Sigara kullanan kişilere bleaching uygulamasını önermiyoruz. Çünkü tedaviyle beyazlatılmış dişler kısa bir süre sonra nikotin ve katranın etkisiyle daha koyu bir tona ulaşıyor. Onun yerine yaprak porselen tedavisi ile kişiye daha uzun süreli beyazlık sağlayabiliyoruz. Bunun en büyük avantajı hem güzel homojen bir renk sağlarsınız, hem de dişin formuyla şekliyle oynayabilirsiniz. Diş aralıkları, diş boşlukları bunların hepsini bu yöntemle düzeltebiliriz" dedi.

Lamina veneer dediğimiz bu restorasyonlara, renk problemine bleeching yetersiz kaldığı durumlarda başvuruyoruz. Ayrıca dişlerin hoş olmayan formlarında aralıklı veya çapraşık dişlerin düzeltilmesinde kullanıyoruz. Bu teknikte diş dokusu kaybı çok az veya hemen hemen hiç yoktur ve güzel bir gülümsemeyi garanti eder.(İHA)