Genital Siğiller Mutlaka Tedavi Edilmeli

Genital siğilin, erişkinlerin özellikle genital bölgelerinde olmak üzere vücutlarının birçok yerinde lezyonlara sebebiyet veren HPV virüsü ile oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğu belirtildi. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Alp Çeliker, siğile neden olan virüsün genellikle ciltte kesik ya da sıyrık olduğunda ya da bağışıklık sisteminin zayıf ve dirençsiz olduğu durumlarda bulaştığını bildirdi.

Genital siğillerin bakterilerle enfekte olup bölgede kötü bir görüntü oluşturduğunu, hastalığa 17-50 yaş arası kişilerde rastlanıldığını belirten Dr. Alp Çeliker, "Genital siğil genellikle cinsel temasla bulaşır. Bu sebeple kişi genital bölgesinde olağanın dışında en küçük bir değişiklik fark ederse mutlaka bir uzmana başvurmalıdır" dedi.

Genital bölgede kişi tarafından elle hissedilebilen siğillerin, yumuşak bir yapıda olduğunu ve pembe-kahverengi renkte bulunduğunu kaydeden Dr. Alp Çeliker, "Fazla nemli bir bölgedeyse de beyazımsı bir renkle kendini gösterir. Büyüdükten sonra karnabahar görünümünü andırır. Çoğunlukla dış genital bölgede ortaya çıkan siğil, bazen vajinanın içinde ya da makatta oluşabilir. Yanma, batma ve kaşıntı ile kendini gösteren siğiller çoğunlukla ağrı yapmaz. Vajina veya rahim ağzında oluşan lezyonlar, uzun süreli vajinal akıntıyla kendini belli eder" diye konuştu.

"GENİTAL SİĞİLLERİN YÜZDE 99'U CİNSEL TEMASLA BULAŞIR"

Genital siğillerin cinsel temasla kişiden kişiye taşındığına dikkat çeken Dr. Alp Çeliker, şunları söyledi:

"Bunun dışında çok nadiren vücut sıvıları teması ya da ortak kullanılan ıslak havlu, mayo ya da iç çamaşırıyla bulaşabilir. Genital siğiller bulaştığında hemen belirti vermez. Kuluçka dönemi aylarca sürebilir. HPV virüsünün 100'den fazla tipi vardır. Bir kısmı sadece üreme sisteminde enfeksiyona neden olur. HPV tip 16, 18, 31, 33, 35 ve 52 rahim ağzında hücresel değişikliklere yol açar ve rahim ağzı kanserine sebep olur. Kadın kanserleri içinde sık rastlanılan rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni HPV enfeksiyonudur. Bu sebeple genital siğiller mutlaka tedavi edilmeli ve hasta yakından takip edilip, smear testi ile gerektiğinde kolposkopik incelemeleri yapılmalıdır. HPV virüsünün bulaşıcılığı çok fazladır ve bu virüs sebebiyle oluşmuş olan siğillerin yakılması ile virüsün bulaşıcılığı azaltılmış olur."

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Genital siğillerin tedavisinde uygulanan yöntemin lezyonun yakılması ya da dondurulması olduğunu vurgulayan Dr. Alp Çeliker, "Lazer tedavisi de kullanılan bir diğer yöntemdir. Ancak, bazı büyük lezyonlar, cerrahi yöntemle çıkarılır. Tedavi sonrası, virüsün tipine bağlı siğiller yeniden ortaya çıkabilir. Bu durumda tedavi mutlaka tekrarlanmalıdır" ifadelerini kullandı.(İHA)