Bağışıklığı kuvvetlendirmek için ne yapılmalı

Beslenmenin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi nedir? Bağışıklığı kuvvetlendirmek için ne yapmalı? Sağlıklı beslenerek hastalıkları önlemek mümkün mü? Hangi yiyecekler bağışıklık sisteminin kuvvetlendiriyor?

Bağışıklığı kuvvetlendirmek için ne yapmalıyız?

BAĞIŞIKLIĞINIZI KUVVETLENDİRMENİN 8 YOLU

Soğuk havalar günden güne kendini iyice hissettiriyor. Kış mevsimlerinde sık görünen solunum yolları enfeksiyonları da günlük yaşantımızı her gün daha fazla olumsuz etkiliyor. Etrafımızda hapşıran, öksüren ya da burnu akan insanlar artıyor. Virüslere karşı sağlıklı kalabilmek için de bağışıklık sisteminin güçlenmesi şart. Bunun yolu ise öncelikle sağlıklı beslenmeden geçiyor.

Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Göknel Dumanlı, kış aylarında bağışıklığı kuvvetlendirmek için önerilerde bulundu.

1- Su içmeyi unutmayın: Havaların soğumasıyla su tüketimi de azalıyor. Ama unutmayın ki vücudumuzun yaz kış suya ihtiyacı var. Özellikle gripten korunmak için günde 2,5 lt su için ve antioksidan içeriğini artırmak için de içerisine limon ve zencefil ekleyin.

2- Günde 1 kase yoğurt yiyin: Yoğurt ve kefir gibi probiyotikler, zararlı bakterileri yok ederek, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda doğal antibiyotik görevi yapıp bağırsak sistemini de koruyor. Bu nedenle günde 1 kase yoğurt ve 1 bardak kefir içmek bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır.

3- Her yemeğe 1 diş sarımsak atın:

Sarımsağın içinde bulunan allicin adlı antioksidan, vücudu serbest radikallerden koruyor. Virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda güçlü bir selenyum kaynağı ve sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereken sülfür içeriyor. Tüm bu faydaları göz önünde bulundurulduğunda sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirmenin en ucuz yollarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Mide ve bağırsakları güçlendirmeye de yardımcı olan sarımsağı her yemeğin içine bir diş atarak tüketebilirsiniz. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için yemeklerinizde sarımsağı kullanmalısınız.

4- Yemeklere zencefil ekleyin: Zencefil, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı oluyor ve toksinlerin dışarı atılmasını sağlıyor. Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen zencefili, çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da ekleyebilirsiniz. Günde 3-4 bardak zencefil çayı içebilirsiniz. Safra taşı olanlar ve safra kesesi olmayanlarda zencefil ağrıya yapabiliyor. Hamileler ise günde en fazla bir bardak içebiliyor.

5- Çorbanıza zerdeçal koyun: Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal bağışıklık sistemini geliştiriyor ve detoks özelliği taşıyor. Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalarda zerdeçalın cilt, kolon ve meme kanseri tedavisinde de faydalı olabileceği öngörülüyor. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için zerdeçalı yemeklere ve çorbalara katarak tüketebilirsiniz.

6- Bol bol meyve yiyin:

Mandalina, portakal, limon, greyfurt ve kivi gibi meyveler birer C vitamini deposudur. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için bol miktarda tüketebilirsiniz. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla birlikte tükettiğinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz. Günde 1 portakal, 2 mandalina,2 kivi ve 1 greyfurt yiyebilirsiniz.

Bağışıklığı kuvvetlendirmek için

7- Haftada 2 öğün kuru baklagil tüketin: Kurufasülye, mercimek, soya fasulyesi ve nohut gibi besinler kalsiyum, demir, çinko, magnezyum mineralleri, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini bakımından zengin. İyi birer protein kaynağı olan kurubaklagiler, şeker ve kolesterolü dengeliyor. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için bu yiyeceklerin haftada 2 öğün tüketilmesi gerekiyor.

8- Günde 1 nar yiyin ya da 1 bardak suyunu için: Nar, zengin vitamin ve mineral içeriğiyle kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Besinsel içerik yönünden en zengin meyveler arasında tanımlanan nar, kalsiyum, B6, B9 ve C vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyan bileşikleri içeriyor. Son zamanlarda, oldukça popüler olan nar suyu, söz konusu antioksidan özellikleri sayesinde, bağışıklık ve savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli rol oynuyor.