Diş Kırıkları Kansere Yol Açıyor
Diş kırıklarında travma sonucu bölgedeki doku kanserli hücreye dönüşüyor. Ağız ve diş sağlığı uzmanı Diş Hekimi Ömer Girgin, tedavi edilmeyen dişlerin kalp rahatsızlıları ve sindirim sistemi hastalıklarına da yol açtığını söyledi.
Ağız ve diş sağlığı uzmanı Diş Hekimi Ömer Girgin, çocuklarda süt dişlerinin durumu ile ilgili ailelerin artık bilinçlendiğini belirterek, "Çocuklarda süt dişlerinin tedavi edilip edilmediği sorulduğunda ailelerin birçoğu tedavi edilmesi yönünde görüş bildiriyor. Süt dişlerinin tedavisi çok önemli" dedi.
Tedavi edilmeyen dişlerin kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebildiğini vurgulayan Girgin, "Diş eti hastalıkları, özellikle kalp ve damar hastalıklarına sebep oluyor. Bazen diş kırıkları uzun süreli tahribat neticesinde kanserojen yapıya dönüşebiliyor. Bunlar riskli gördüğümüz durumlar. Eğer tedavi edilmeyen dişler varsa bakteriyel endokardit dediğimiz kalp problemlerine yol açabilmektedir. Ağız ve dişler, bütün vücut olarak değerlendirildiğinde en önemli organ diyebiliriz. Çünkü sindirim bu organda. Burada oluşabilecek bir olumsuzluk bütün vücuda yayılabilmektedir. Diş kırıklarında travma sonucu bölgedeki doku kanserli hücreye dönüşebilmekte. Bu sebeple ağızda 10 günden fazla geçmeyen yaralar varsa mutlaka diş hekimlerine danışılmalı" diye konuştu.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DE BOZUYOR
Ağız ve diş rahatsızlıklarının bütün vücudu etkilediğinin altının çizen Girgin, "Yapılan araştırmalara göre, diş eti tedavisi yaptıran hastalarda kalp rahatsızlıklarında gerileme gözlenmiştir. Ağız ve diş hastalıkları mı, yoksa dişsiz kalındığı için mi sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkıyor? Bir organın yokluğu bütün vücudu etkiliyor. Aslında her ikisi de kabul edilebilir. Sonuçta bütün vücut etkilenmekte. Bu yüzden ağız ve dişteki rahatsızlıları zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir" şeklinde konuştu.(İHA)