Hareketsiz Yaşam Öldürüyor
Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, obeziteden korunmak için fiziksel aktivitenin yaşam tarzı olarak benimsenmesi gerektiğini belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü'nün fiziksel aktivite raporuna göre her 3 yetişkinden biri spor yapmıyor. Bu da her yıl hareketsizlik nedeni ile dünyada ortalama 3,2 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor" dedi.
Sigara ve obezite ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğunu, psikolojik ve maddi açıdan kişilerin ve toplumun sağlığını tehdit ettiğini kaydetti. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada yaklaşık her yıl 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Kemik, "Halkımızın pasif içicilikten korunabilmeleri için ilimizde 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 49 ekibimizle 7/24 saat hizmet prensibiyle çalışmalar ve denetimler yapılmaktadır. Yapılan denetimlerle birçok kişi pasif içicilikten kurtarılmıştır. Kanun kapsamında 2014 yılı ilk 9 ayı içerisinde 32 bin 976 işletmede ilçe tütün denetçi ekiplerince 47 bin 99 denetim yapılmıştır. Bunlardan 174 işletmeye tutanak tutularak 260 bin TL para, bir işletmeye ise 10 gün ve 25 gün olmak üzere iki defa kapatma cezası verilmiştir. 104 kişiye ise 9 bin 464 TL idari para cezası uygulanmıştır" diye konuştu.
"308 KİŞİ SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNDE SİGARAYI BIRAKTI"
Sigaranın birçok zararı olduğuna da dikkat çeken Kemik, "Önlenebilir akciğer, ağız, yemek borusu, göğüs kanseri, anfizem, solunum problemleri, kulak enfeksiyonları, kalp hastalıkları, diş kaybı ve iyileşme zorluğu gibi bir çok sağlık sorununa tütün mamülleri kullanımı sebep olmakta, sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu ise tütün mamullerini tamamen bırakmak yada pasif içiciliğe maruz kalmamaktır. İlimizde tütün ürünleri bağımlısı olup, bırakmak isteyen kişilere Mersin ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Mersin, Toros, Tarsus, Erdemli ve Silifke devlet hastanelerinde sigara bırakma polikliniği hizmeti vermektedir. Bu polikliniklerde sigara içenlere, sigarayı bırakma ve sağlıklarının eski düzeyine kavuşması yönünde hizmet sunulmaktadır. İlimizde sigara bırakma polikliniklerine 2014 yılı ilk altı ay içerisinde bin 143 kişi başvuruda bulunmuştur. Bunlardan 308 kişi sigarayı bırakmıştır" şeklinde konuştu.
"HER YIL DÜNYADA ORTALAMA 3,2 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR"
Obeziteden korunmak için fiziksek aktivitenin yaşam tarzı olarak benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Kemik, "Ülkemizde ve dünya genelinde önemli bir halk sorunu ise obezitedir. Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi' olarak tanımlanmaktadır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20'sini, kadınlarda ise yüzde 25-30'unu yağ doksu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üzerine çıkması durumunda obezite söz konusudur. Dünya Sağlık Örgütü'nün fiziksel aktivite raporuna göre her 3 yetişkinden biri spor yapmıyor. Bu da her yıl hareketsizlik nedeni ile dünyada ortalama 3,2 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı.
Obezitenin birçok hastalığa davetiye çıkardığına da dikkat çeken Kemik, "Obezite ile mücadele edilmez ise kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon ve kas-iskelet sistemi ve benzeri hastalıklara zemin hazırlayarak görülme sıklığını arttırmaktadır. Yeterli, dengeli beslenmenin, düzenli fiziksel aktivitenin yaşam tarzı olarak benimsenmesi obezitenin önlenmesinde temel kriterdir. İlimizde obezite ile mücadele kapsamında Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinde Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlğı Hizmetleri Birimleri bulunmaktadır. Aile hekimleri tarafından kan tahlili yaptırılan ve toplum sağlığı merkezi algoritmasına göre uygun görülerek Birimlere sevk edilen danışanlara sağlık personelleri tarafından danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Bu kapsamda 2014 yılının ilk 7 ayında bin 231 vatandaşımıza danışmanlık hizmeti verilmiştir. Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce 2014 yılının ilk 8 ayında 160 bin vatandaşımıza sağlıklı beslenme, obezite, diyabet, fiziksel aktivite ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması konularında eğitim verilmiştir" dedi.(İHA)