Uyku Apnesi Korkutuyor
Halk arasında uyurken kolay ve rahat ölüm olarak nitelenen uyku apnesinin zamanında tedavi edilmezse kalp krizi, felç, hipertansiyon gibi birçok hastalığa yol açtığı belirtildi.
Uykudayken hava akımının 10 saniyeden daha fazla kesilmesiyle ortaya çıkan uyku apnesinin acil tedavi gerektiren bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç,
"Bu hastalık zamanında tedavi edilmezse kalp krizi, felç, hipertansiyon ve cinsel yetersizliğe kadar birçok hastalığa yol açar" dedi.
Hastalığın belirtilerinin horlama, huzursuz uyuma, sabah dinlenmeden kalkma, uykuda aşırı terleme, mide yanması, gürültülü horlama ve sabah baş ağrılarıyla uyanma olduğunu kaydeden Dr. Koç, söz konusu hastaların genellikle aşırı kilolu, kısa ve kalın boyunlu, alt çenesi biraz geride olan kişiler olduğunu söyledi.
Başta burun olmak üzere solunum yollarındaki tıkanıklıkların da iyi takip edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Necati Koç,
"Biz tedavide öncelikle kilolu hastalarımızı kilo vermeye teşvik ediyoruz. Alkol ve kullanılan bazı sakinleştirici ilaçları da mutlaka kesmeleri gerekiyor.
Bu basit yöntemlerle eğer hastalarda tedavi sağlanamıyorsa vakit geçirmeden ileri tedavilere geçiyoruz. Polisomnografi denen tüm gece uyku tetkikiyle beyin dalgaları, kas gerilimi, göz hareketleri, solunum, kan oksijen düzeyi ve horlamayı kaydediyoruz.
Bu bulguları değerlendirerek eğer solunum durması ve hava akımı azalmaları belli bir sayının üzerinde ise uyku apnesi tanısını koyuyoruz" diye konuştu.
Uyku apnesinin CPAP adlı uyurken sürekli basınçlı hava veren bir cihazla tedavi edildiğini söyleyen Dr. Koç, hafif ve orta dereceli apne vakalarında ise farklı cerrahi girişimler uygulandığını belirterek,
"Radyofrekans veya lazer yöntemiyle damağın bir kısmı, küçük dilin ve bademciklerin çıkarılması yanında bazen dil köküne ve alt çene kemiğine yönelik cerrahi girişimlerde de son yıllarda başarılı sonuçlar alınmaktadır" şeklinde konuştu.
Yatağında ölü bulunan hastalarda en çok ölüm nedeni olarak uyku apnesinin görüldüğünü kaydeden Dr. Koç, tanı konulduğunda hastalığın kolay tedavi edildiğini söyledi.
Horlamanın ise tek başına bir hastalık olmadığına değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç,
"Ancak horlama uyku apne sendromunun en önemli bulgusudur. Bu hastalıkta uyku, nefes durmalarıyla bölünür. Her nefes durmasından sonra yeniden nefes alma, gürültülü bir horlamayla başlar.
Uyuyan kimseler gece neler olduğunun farkında değildir ancak ertesi gün gelişen halsizlik, sersemlik, gün içi uyuklamalar, iş veya derste konsantrasyonun bozulması gece gelişen olayların kalıntılarıdır.
Bu tür şahıslarda partnerleri veya eşleri gece gelişen olayların farkında olup, doktora gitmelerini sağlamaktadır. CPAP uygulaması sonrası hastalar yeniden doğmuşçasına sağlıklı ve gece horlamayan, rahat uyuyan insanlar haline gelmektedir.
Özellikle kilolu hastalar tedavi sonrası çok daha kolay zayıflayabilmektedirler. Hastaların yaşlanmayı 3 kat artıran bu rahatsızlıktan bir an önce kurtulmalarını dileriz" dedi.(iha)