İlaca sıkı denetim geliyor
İlaç denetimlerinin daha etkili yapılması için harekete geçen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, başta ilaç olmak üzere ilgili alanlarda inceleme yapacak, profesyonel denetçi sayısını artıracak.
İlaç denetimlerinin daha etkili ve hızlı yapılması için harekete geçen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, başta ilaç olmak üzere ilgili alanlarda inceleme yapacak profesyonel denetçi sayısını artırıyor. Buna göre, ilaç denetimlerinin daha etkili yapılması için "Sağlık Denetçi Yardımcıları" alınacak.
Kurum, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve yeni sağlık denetçi yardımcısı alınacağını bildiren yönetmelikte, mesleğe alınma sınavı, atanma, çalışma usul ve esaslarını da ilan etti.
Kurumdan alınan bilgiye göre, "alandaki iş yükü fazlalığı ve denetlenen ürünlerin öneminden dolayı sayıları artırılacak sağlık denetçi yardımcıları ile daha etkin denetimler yapılması imkanı elde edilebilecek. Alınacak sağlık denetçilerinin aktif denetime başlamasıyla, denetim süreleri önemli oranda kısalacak. Denetçiler, kaynakların israfını engellemek için yatırımlardan önce yatırımcıya yol gösterici fonksiyon üstlenecek.
Öte yandan, önemli stratejik belge ve raporlarda mutlaka üye olması için kararlar bulunan uluslararası GMP (İyi İmalat Uygulamaları) denetim işbirliği platformu olan PIC/S (Pharmaceutical Inspection Co-operation Scheme- Farmasötik Denetim İşbirliği Planı) üyeliği için denetçi sayısı ve niteliğinin artırılması önemli bir adım olacak. Bu üyelik, ilaç ihracatına olumlu katkılar sağlayacak.
Denetçi sayılarının artmasıyla, özellikle ilaç fabrikaları daha sıkı ve sürekli denetimlere tabi olacak. Kurumun görev alanına giren ilaçların denetimi daha etkin bir şekilde yapılacak."
-Yönetmelik yürürlükte-
Sağlık Denetçi Yardımcıları Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Sağlık Denetçileri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, sağlık denetçileri, denetimi altındaki kişi, kurum ve kuruluşların mevzuata göre her türlü faaliyet, hesap ve işlemlerinin denetim, inceleme ve soruşturmasını yapmak ve görev yaptıkları esnada mevzuatın uygulanması ile ilgili hususlarda rehberlik edecek. Performans denetimi ile performans ölçme ve değerlendirmesi yapacak; denetimini yaptıkları işlerde, yanlış ve eksiklikleri, mevzuata uymayan işleri tespit ederek, bunların düzeltilme ve tamamlanması, işlerin daha iyi yürümesi ve görevlilerin çalışmalarından daha fazla verim alınması için gerekli gördükleri tedbirleri Kuruma bildirecek. Yerinde görev ve yolculuk yapmaya elverişli kişiler başvurabilecek.(A.A)