Boğaz Ağrısı
Boğaz ağrısı bir hastalık olmayıp çoğunlukla başka bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkar. Boğaz ağrısının en sık karşılaşılan nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyon etkeni olarak virüsleri, bakterileri mantarları sayabiliriz.
Virüsler Enfeksiyonların en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Genelde tedavi gerektirmeden 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşirler. Tedavisinde antibiyotik almaya gerek yoktur. Boğaz ağrısı ile birlikte burun akıntısı kaşıntı halsizlik kırgınlık hapşırık bulunur. Virütik hastalıkların bulaşması çok hızlıdır. Tükürük damlacıkları/-veya kullanılan havlu çatal bıçak gibi eşyalarla bulaşmaktadırlar.
Bakteriler: En sık karşılaşılan bakteriler streptokok cinsi bakterilerdir. Bu bakteriler boğazda enfeksiyon oluşturmanın yanı sıra kalp kapakçıklarında ve böbreklerde de rahatsızlıklara neden olabilirler. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde yeterli süre ve yeterli dozda uygun bir antibiyotik kullanılması gereklidir. Bakteriyel enfeksiyonlar olarak;
Tonsillit: Boğazın her iki yanındaki bademciklerin iltihaplanmasıdır. İhmal edilirse apseye neden olabilir. Farenjit: Yutak duvarının iltihaplanmasıdır. Larenjit: Gırtlağın iltihaplanmasıdır. Ses ki sıklığı, nefes darlığı, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Tümörler ve travmalarda diğer boğaz ağrısı nedenler arasındadır. 1 haftadan fazla süren ses kısıklığı, nefes alma güçlüğü, yutma güçlüğü, kilo kaybı, boyunda ele gelen şişlik balgam ve tükürükte kan görülmesi gibi belirtiler aklımıza tümoral bir hastalığı getirmeli ve vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Boğaz ağrısına neden olarak sayabileceğimiz bir diğer etken olarak tahrişleri söyleyebiliriz.
- Kirli hava, sigara,
- Reflü; Yemek borusu ve mide içeriğinin boğazı tahriş etmesi,
- Sinüzit burun iltihabı gibi rahatsızlıklarda oluşan geziz akıntısının boğazı tahriş etmesi,
- Akciğerlerdeki enfeksiyonlarda atılan balgamın boğazı tahriş etmesi,
- Geniz eti, burun eğriliği burun polipi gibi burun solunumunun yeterli olmayıp ağız solunumu yapılan durumlarda da boğazda tahriş ve kuruma görülür.
- Sesini aşırı kullanan kişilerde
- Alkol aşırı sıcak ve soğuk yiyecek, içecekler aşırı baharatlı yiyecekler, yanlışlıkla veya intihar amacı ile alınan yakıcı maddeleri de boğazda tahriş yapan diğer etkenler arasında sayabiliriz.
Boğaz ağrısında evde yapabileceklerimiz;
- Yeterli beslenmeye dikkat edilmeli,
- Yeterli sıvı alımı sağlanmalı,
- Ortam havası nemlendirilmeli
- Basit ağrı kesiciler ve gargaralar kullanılabilinir.
Doktora başvurmamızı gerektiren durumlar:
- Şiddetli ve uzamış boğaz ağrısı
- Nefes almada güçlük
- Yutma güçlüğü,
- Uzun süreli ateş,
- Vücutta döküntülerin oluşması,
- Boyunda ele gelen şişlik,
- Sık tekrarlayan boğaz ağrısı,
- Tükürük ve balgamda kan görülmesi