KOAH Hastalığının Sebebleri ve Korunma Yolları

Günümüzün en büyük akciğer hastalıklarından biri de KOAH'dır. Akciğerler göğüs kafesimizin içinde sağda ve solda sollu kalbimizi çevreleyen solunum organlarıdır.

Görevi oksijeni alveol keseleri aracılığı ile kana geçirerek hücrelere göndermek, oksijenin hücrelerde kullanılmasından sonra oluşan karbondioksiti kan yolu ile alveollere gönderip yine alveol keseleri ile dışarı atmaktır.

KOAH kelimesinin açılımı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığıdır. KOAH hastalığı ve kronik bronşit amfizemden oluşur. Amfizem akciğerlerde nefes alıp vermeyi sağlayan alveol keselerinin duvarlarının tahrip olması sonucunda oluşan anormal ve kalıcı genişlemesidir.

Bunun sonucunda akciğerin elastik özelliği kaybolur ve nefes darlığı gelişir. Kronik Bronşit ise uzun süreli öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlıktır.

KOAH'ın en belirgin özelliği, akciğerlere girip çıkan havayı azaltarak nefes darlığına neden olmasıdır. Bu hastalık başladığı zaman geriye dönüş göstermez ve sürekli olarak ilerler.

Ölümle sonuçlanma olasılığı da vardır. Dünya Sağlık Örgütü dünyada KOAH'ın 4. Sırada ölüm nedeni olduğunu açıklamıştır. Türkiye'de ise ölümcül hastalıklar arasında 3. sıradadır.

kOAH

KOAH hastalığına neden olan etkenlerin başında mesleki zararlı gazların ve taneciklerin solunması, aşırı şekilde sigara kullanımı ve hava kirliliğidir.

Sigara nedeni ile basit bir düzeyde başlayan KOAH, sigara kullanımının devam edilmesi durumunda ağırlaşmakta ve durdurulamayacak aşamaya kadar ilerlemektedir.

KOAH hastalığında tedavinin iki ana amacı vardır. Birincisi hastalığın azaltmak, ikincisi ise hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Maalesef KOAH'ı tamamen iyileştirecek bir tedavi yöntemi yoktur.

KOAH Hastalığının Sebebleri

Fakat Sigara tüketiminin bırakılması, bu hastalığın gelişme ve ilerleme riskini azaltır ve ilerlemesini durdurabilir. Sigaradan kurtulmak bu hastalığı büyük ölçüde yavaşlatır.

Bunun yanında mesleki gazları solumaktan ve hava kirliliği gibi faktörlerinden de uzak durulması gerekir. Bir göğüs Hastalıkları uzmanına e gidilerek düzenli ilaç kullanmak da tedavi için gereklidir.