Zona Hastalığı Nedir, Zona Hastalığının Sebepleri ve Tedavi Şekli
Zona, varisella zoster denilen suçiçeği virüsü nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Halk arasında gece yanığı olarak bilinir. Kızarıklığın üzerine yerleşmiş su toplamaları şeklinde görülen, oldukça ağrılı bir cilt hastalığıdır.
Çocuklukta atlatılan suçiçeğinden sonra bu virüs omuriliğin iki tarafındaki sinir hücrelerinde edinir. Vücut direnci düştüğü anda virüs çoğalarak siniri izler ve oradan deriye ulaşır, Zonanın temel nedeni vücuttaki direncin düşmesidir.
Bu direnç düşmesinin nedeni ilerlemiş yaş, kötü huylu hastalıklar, bağışıklık sistemi yetersizliği ve direnci düşüren tedaviler olabilir. Zona hastalığı genellikle 50 ila 60 yaşını aşan kişilerde görülür.
Zona hastalığı, yaygın olarak vücudun sağ veya sol taraflarında ortaya çıkar. Hastalık, yüz kısmında oluştuğunda alın, yanak veya çene bölgesinde görülür. Zona hastalığı deride döküntülere neden olabilir. Başka bir belirtisi de geceleri yaşanan bölgesel ağrılardır.
Hastalığın diğer belirtileri arasında; ateş, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, şiddetli ağrılar ve yanma, deride kızarıklık ve kabarcıklar sayılabilir.
Zona hastalığının teşhisi genellikle hastanın yoğun ağrı şikyetiyle doktora başvurmasıyla konur. Hasta, ağrının vücudunun sağ ya da sol tarafında; bazen yüz, gövde, kol ya da bacaklarda olduğunu ifade eder.
O bölgede bazen karıncalanma, uyuşukluk ve kaşınma gibi belirtiler de görülebilir. Şikyet edilen bölgede kırmızı, üzerinde su toplamalar şeklinde oluşan veziküller görülmektedir ve bu şekilde hastaya zona teşhisi konur.
Zona hastalığı bir virüsten dolayı oluştuğu için tedavide antiviral ilaçlar kullanılır. Antiviral ilaçlar hem hastalığın ağrılara karşı, hem de derideki bulguların yayılmasına karşı etkilidir.
Bu ilaçlar genelde ağızdan hap şeklinde alınır. Fakat hastalığın şiddetli olduğu vakalarda damardan da kullanılabilir.
Bilinen ağrı kesicilerin hastaya faydası olmuyorsa daha güçlü ağrı kesiciler de kullanılabilmektedir. Zona hastalığının tedavisinde bazen tropikal anestezik kremler de kullanılmaktadır.