Okul Fobisi
Genellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen okul fobisi, tedavi edilmediği takdirde, eğitimin bitmesine yol açabiliyor.
Psikiyatristlerin acil yardım gerektiren rahatsızlık olarak belirlediği okul fobisi eğer tedavi edilmezse, çocuğun eğitim yaşamını olumsuz etkiler ya da tamamen eğitim hayatının bitmesine neden olabilir
Uzmanlar çocuğun özellikle, okul öncesi çağda 4-5 yaş hayal gücü gelişimine bağlı olarak birçok korkusu olabileceğine dikkat çekiyor.
Bu, son derece normaldir. Fobi ise, çocuğun günlük hayatını olumsuz etkileyen korkular için kullanılır. Bu nedenle, anne ve babaların korku ile fobiyi birbirinden ayırması gerekir. Okul fobisine gelince, bu, psikiyatristlerin dahi acil yardım edilmesi gereken rahatsızlıklar kapsamına aldığı bir konudur.
Çocuğun okul korkusunun, sosyal fobinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Çocuk, okul fobisi nedeniyle evden ayrılmak istemez. Pek çok anne ve baba, bu durumda okulu ya da öğretmeni suçlayarak, çocuğun okulunu ya da sınıfını değiştirir. Bu bir işe yaramayacaktır. Bu konuda psikiyatristlerden yardım almaları gerekmektedir. Çünkü çocuk, okul korkusu nedeniyle okula gitmek istemeyecek ve okula gitmediği sürece okuldan soğuyacak ve eğitim hayatını sürdürmesi tehlikeye girecektir.
Bazı çocukların, okula başlarken gösterdikleri tedirginliğin ve aileden ayrılmakta güçlük gibi davranışların okul fobisiyle eş değerdir. Bunlar, okula yeni başlayan çocuk için okula alışma sürecinin getirdiği durumlardır. Ancak, okul fobisinde, çocuk kesinlikle okula gitmek istemez. Çocukta terleme, çarpıntı, hızlı soluk alıp verme, karın ağrısı, mide bulantısı gibi bir takım belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumdaki çocuğun kesinlikle acil olarak psikiyatriste gösterilmesi gerekmektedir.