MenopozPsikolojik sorunlar
Her şeyden önce, keyifsiz misiniz? Tamam, menopoz sorunlarını bir genç kıza bile okutsak yeterince keyfi kaçar, kabul ediyorum, ama unutmayın ki, çoğu kadın menopoz dönemini herhangi bir tedavi görmeden de atlatabiliyor. Ciddi bir duygusal sorun yaşıyor musunuz? Üzgün müsünüz? Sık sık bir şeyleri yitirmiş gibi bir duyguya kapılır mısınız? Kötümser misiniz? Bu olumsuz duygularınız uzun süre devam ediyor mu?
Çoğu kadın hafif, ya da, orta şiddette depresyon geçiriyor, ancak herkes onları "deli' sanacak korkusuyla doktora gidip tedavi görmüyorlar. Bu belirtileri günde bir iki kez yaşıyorsanız, lütfen kendinize zaman ayırıp şu sorulara cevap verin:
Depresyon Testi
-Enerji kaybı hissediyor musunuz?
-Genel olarak keyifsiz misiniz?
-Kendinizi çaresiz hissediyor musunuzs?
-Dikkatinizi toplamakta zorlanıyor musunuz?
-Uykusuzluk çekiyor musunuz?
-Sürekli uykulu musunuz?
-iştahsızlık ve kilo kaybı var mı?
-Kendinize daha mı az değer veriyorsunuz?
-Sosyal etkinliklere katılma isteğiniz azaldı mı?
-Sık sık öfkeleniyor, sinirleniyor musunuz?
-Gereksiz suçluluk duygusu hissediyor musunuz?
-Sık sık intihar etmeyi düşündüğünüz oluyor mu?
Üçten fazla soruya cevabınız, "Evet' ise, depresyonda olabilirsiniz. Hemen bir doktora danışın. Depresyon tedavi edilebilir. Cevaplarınız "Hayır' ise çok iyi. Sadece gecenin bir yarısında uyanmanız sizin sorunlu olduğunuz anlamına gelmez. Çok iyi uyuyanların bile gecede beş on kez uyandığını biliyor muydunuz? Aranızdaki fark onlar birkaç saniye içinde tekrar uykuya dalıp uyandıklarını unutuyorlar. Asıl sorun uyanmak değil, tekrar uykuya dalamamaktır. Uyanırsanız, o anda ne düşündüğünüze dikkat edin. Düşünceleriniz uykusuzluğunuzun nedeni olabilir.
Yaşam Biçimi Testi
-Yeterince düzenli egzersiz yapıyor musunuz?
-Evde veya, işte stresli bir ortamda mısınız?
-Sigara içiyor musunuz?
-Uyuşturucu kullanıyor musunuz?
-İşkolik misiniz? Her gün fazla mesai yapıyor musunuz?
-Eğlenmeye zaman ayırıyor musunuz?
-Tatile çıkıyor musunuz?
-insanlar size neşelenmeniz gerektiğini söylüyorlar mı?
-İşi eğer siz kendiniz üstlenmezseniz, doğru yapılamayacağından endişe ediyor musunuz?
Yaşam biçimininde olagelen değişiklikler de uykusuzluk nedeni olabilir. Örneğin, işinizi kaybettiğinizde bütün gece gözünüzü kırpmazsınız. Yukarıdaki sorulara verdiğiniz olumlu yanıtlar yaşam biçiminizde bazı değişiklikler yapmanız gerektiğini gösterir. Kendinizi baskı altında hissediyor olabilirsiniz. Çok çalışıyorsanız, karşılığında eğlenceye de zaman ayırmanız gerekir.
Uykusuzluğu Yenme Yolları
-Kafeini bırakın.
Günde 300 mg.dan fazla (üç fincan kahve veya, kola) kafein tüketirseniz uykunuz kaçabilir. Kafeinsiz kahve içmeye çalışın. Çayda da kafein olduğunu unutmayın. Kafein kullanmadan bir hafta geçirmeye çalışıp sonucunu görün. Uykusuzluk sorunundan kurtulabilirsiniz.
-Alkol tüketimini azaltın.
Yıllar önce bir komşuma doktoru, iyi uyuması için her gece yatmadan önce "Bir tek' atmasını tavsiye etmişti. Artık bunun doğru olmadığını biliyoruz. Yatmadan birkaç saat önce içilen bir kadeh şarap bile sizi uykusuz bırakabilir. Kafein konusunda olduğu gibi bu konuda da kendinizi deneyin. Bir kadeh içki içtiğiniz akşamlar nasıl uyuduğunuzu ve sabah nasıl kalktığınızı bir yana not edin. Sabah nasıl kalktığınız, uykunuzu alıp almadığınızın en iyi göstergesidir. Bir hafta boyunca bunu yapın. İçki içmeden bir hafta geçirin. Sonra verileri değerlendirip, buna göre bir karar verin.
-Artık sigaradan kurtulun!
Nikotin sizi uyanık tutar. O da kafein gibi, uyarıcıdır. Eğer uykunuz kaçınca bir sigara yakma alışkanlığınız varsa, bunun yerine kitap okumayı deneyin. Yapılan araştırmalar sonucunda sigaranın uyku düzensizliğine neden olduğunu gösteren kanıtlar bulunmuş. Uykusuzluk bu listenin üst sıralarında yer alıyor.
Sigara tansiyonu yükseltip kalp çarpıntısına neden olduğundan ve beyni uyardığından sigara içenler uykuya dalma güçlüğü çekerler. Ayrıca vücutları bir sigaraya daha ihtiyaç duyduğu için gecede birkaç kez uyanma eğilimindedirler.
Sigara içiyorsanız, bıraktığınızda çok daha rahat uyuyacağınıza ve daha uzun yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.
Doktorunuza danışıp sigara bırakma yollarından birisini deneyin. Nikotinli sakız çiğneyerek, ya da, flasterle kanla deriden nikotin alarak sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz. Günümüzde sigara toplumda da kabul görmüyor. Sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra yaratacağı gerginlikten kurtulmak için B ve C vitamini takviyesi yapın. Sigara içenlerden uzak durun. Eliniz ve ağzınız boş kalmasın, diye sürekli elinizin altında meyve suyu, sakız, havuç, salatalık, patlamış mısır gibi şeyler bulundurun. Bir ay sigaradan uzak durun ve uykunuzun nasıl düzene gireceğini görün.