Sigaradaki zararlı maddeler
Sigara ve dumanı, çok miktarda ve değişik özellikte zararlı maddeler içermektedir. 4000'den fazla olduğu bilinen bu toksik (zehirleyici) maddelerin büyük bir kısmı kanser yapıcı (kanserojen) özelliktedir.
Nikotin bu maddelerin en önemlisi olup sinir sistemini etkileyerek kalp ve damarların çalışmasını bozar.
Nikotine maraz kalış sonucu, kan basıncı ve nabız hızında artış ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple kalp daha fazla kasılmakta ve kalbin oksijen ihtiyacı artmaktadır. Ayrıca nikotin, damarlarda kasılmaya; kan, şeker ve yağ seviyelerinde artışa sebep olmaktadır. Bütün bunlara ilaveten nikotin, sigara bağımlılığına yol açan maddedir.
Nikotin etkisini çabuk gösteren bir uyuşturucudur ve kandaki nikotin miktarı sigara içtikten yarım saat sonra yarıya, bir saat sonra ise dörtte bire düşer. Bu da bir çok tiryakinin neden günde yaklaşık yirmi tane sigara içtiğini açıklar. Sigarayı söndürür söndürmez nikotin hızla vücudu terk etmeye başlar ve tiryakinin canı tekrar sigara istemeye başlar.
Sigarayı yaktıktan yedi saniye sonra vücuda taze nikotin girer ve özlem sona erer; böylece sigara, tiryakiye rahatlama vermiş ve güven duygusu sağlamış olur.
Aslında nikotin uyuşturucu olması yanında sineklerin yok edilmesinde kullanılan etkisi çok güçlü bir zehirdir. Bir sigaranın içerdiği nikotin miktarı doğrudan doğruya damarlarımıza verildiğinde ölürüz. Tütünde aynı zamanda karbon-monoksit gibi 4000 civarında başka zehirler de vardır.
Yakılarak soluk soluk içe çekilen tütün dumanında; katran, karbon monoksit ve nikotin başta olmak üzere pek çok kimyevi madde ve gazlar akciğerden kana karışarak tüm bedende müthiş bir zehirlenme etkisi yaparlar. Bu maddelerin zarar vermediği organ yok gibidir.