Fazla şeker yiyen çocuklar sinirli oluyor

Fazla şeker yiyen çocukların dikkatlerinin dağıldığı, huysuzlaştığı ve kolay sinirlendiği bildirildi.

Uzmanlar, beslenme açısından bakıldığında uygun miktarda şeker alınmasının sağlığa yararlı olduğunu, ancak fazla kaçırılmasının şişmanlama, diş çürümesi ve "tatlı sendromu"na yol açacağını belirtti. Uzmanlar, bunun nedenlerini ise şöyle sıralıyor:

"Şeker vücut içinde glikoza dönüşür. Vücut, glikozu çözmek için B1 vitaminine ihtiyaç duyar. Uzun zaman fazla şeker alınması, vücutta B1 vitamininin çok tüketilmesine ve B1 vitamini yetersizliğine neden olur. Glikozun çözülememesi ise, süt asidi gibi maddelerin oluşumuna yol açar. Bu gibi maddeler merkezi sinir sisteminin faaliyetlerini olumsuz etkileyerek, çocuklarda dikkat dağınıklığı, huysuzluk, kolay sinirlenme gibi belirtiler görülmesine neden olur."

Şeker ve tatlı seven çocukların anne ve babalarına, günlük hayatta çocuklarına mısır, yulaf, kepekli tahıllar, soya çeşitleri, ciğer gibi B1 vitamini bakımından zengin yiyecekler yedirmelerini öneren uzmanlar, ayrıca yemeklerden ve uykudan önce çocuklara şeker ve tatlı yedirmemeyi de tavsiye ediyor. Uzmanlar, yemek öncesinde yenilen şeker ve tatlıların, kan şekerinin yükselmesine ve çocuğun iştahının kapanmasına neden olacağını ve bu durumun uzun süre devam etmesi halinde de çocukta yetersiz beslenme görüleceğini belirtiyor.

Çocuklar için günlük şeker miktarının kiloya göre hesaplanması ve ölçünün kilo başına yarım gram olması gerektiğini belirten uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle şeker miktarının artabileceğine, ancak bir çocuk için günlük şeker miktarının 24 gramı aşmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
İHA