Herkese Masaj Yaptırmayın

Masajın, kuvvet yerine bilgi ve tecrübe isteyen bir fizik vasıtası olduğu belirtilerek, bilgisizce ve şuursuzca yapılacak bir masajın, fayda yerine zarar verdiği bildiriliyor.

Uzmanlar, masajın, 'hareketsizliğe bağlı ödemler (sulu şişmeler), müzmin toplardamar iltihabı, lenfanjit, varis, felçler, müzmin iltihabi mafsal ve mafsal çevresi romatizmaları, harap edici (dejeneratif) mafsal romatizmaları, mafsal ve mafsal çevresi doku adale zedelenmeleri (had dönem geçtikten sonra), iyileşmeye yüz tutan kemik kırıkları, bazı metabolizma hastalıkları, yağ dokusu, ağrılı şişkinliği (cellulitus), travma sonrası meydana gelen ödem ve kan artıklarının giderilmesinde, adalelerin kuvvetlendirilmesinde, yorgun adalelerin dinlendirilmesinde ve yumuşatılmasında' oldukça faydalı olduğunu kaydediyor.

Uzmanların bildirdiğine göre, masaj manevraları, 'Tazyik, Perküsyon ve Vibrasyon' olmak üzere üçe ayrılıyor. Sabit tazyik, cilt üzerinden avuç içi ile yapılıyor ve ağrıyı giderici etkisi bulunuyor. Sabit tazyik manevralarından "efloraj" da ödemleri giderici etkiye sahip.

Uzmanlar, derin tesirli kayıcı manevralardan olan "petrisaj"ın, cilt, cilt altı ve adale tabakalarını iki elle tutup, hamur yoğurur gibi hareketler yaparak tatbik edildiğini belirterek, ödemi giderdiğini ve yorgunluğu hafiflettiğini vurguluyor.

Kayıcı tazyik manevralarından olan "friksiyon"un ise cilt üzerine parmak uçları konulmak üzere yapıldığını ifade eden uzmanlar, cilt altı dokularda meydana gelmiş yapışıklıklar ve nedbelerin izalesinde çok faydalı ve yumuşatıcı olduğunu bildiriyor.

Uzmanlar, ellerle deri üzerine ritmik darbeler vurma uygulaması olan 'Perküsyon' manevralarının da özellikle zayıf adalelerin uyarılmasında kullanıldığını kaydediyor.

'Vibrasyon' manevralarının ise parmak uçları, el düz vaziyette ve cilt sahasına dikey tarzda temas ettirildikten sonra yapılan titreme hareketlerinden ibaret olduğunu belirten uzmanlar, ağrı dindirici etkisi bulunduğunu bildiriyor.
iha