En acımasız kanser: Pankreas
En çabuk öldüren kanser türünde ameliyat olan hastaların bile 5 yıl yaşama şansı yüzde 20
Ocak ayında pankreas kanseri teşhisiyle Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi'nde kemoterapiye alınan Patrick Swayze'ın sağlığıyla ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı. 5 hafta ömrü kaldığına ilişkin haberler doktoru tarafından yalanlandı ve sanatçının tedaviye olumlu yanıt verdiği söylendi. Pankreas kanserinden hayatını kaybeden ünlü isimler arasında İtalyan tenor Luciano Pavarotti, prodüktör Arif Mardin ve gazeteci yazar Ufuk Güldemir de bulunuyor. Belirti vermediği için erken dönemde çok zor yakalanan ve çevresindeki organlara hızla yayılan hastalık, kanserin en ölümcül tiplerinden biri. Öyle ki ameliyat olsa bile hastanın 5 yıl yaşama şansı ortalama yüzde 20. Hastalığın oluşumunda alkolün önemli bir rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Vahit Özmen, en çabuk öldüren kanser türünü anlattı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Vahit Özmen, sinsi ve ölümcül pankreas kanserinde en önemli nedenin alkol olduğunu söyledi.
"Pankreas kanseriyle alkolün doğrudan ilişkisi var, yani alkol kullanılmazsa bu kanserden korunma şansı önemli ölçüde artar. Alkolle pankreas kanseri arasındaki bu ilişkiyi ortaya koyan çok sayıda bilimsel çalışma var. Bunun dışında özellikle hayvansal yağ ve proteinden yoksun beslenme de hastalığın oluşumunda etkili olabiliyor. Çünkü bu kanser türünde şişmanlık ve yağlanma da önemli bir faktör."
5 YIL YAŞAMA ŞANSI YÜZDE 20
Genetik geçişi olmayan hastalık, erkeklerde kadınlara göre 4 kat daha fazla görülüyor ve 50 yaş üzerinde görülme sıklığı artıyor. On iki parmak bağırsağının içerisinde, birinci ve ikinci bel omurlarının önünde yer alan organın, sindirim enzimleri ve kan şekerini düzenleyen insülün hormonunu salgılamak gibi iki önemli işlevi olduğunu söyleyen Prof. Özmen'e göre, sinsi seyreden pankreas kanserinde iyileşme oranı yüz güldürücü nitelikte değil.
"Pankreas kanseri çok kötü seyreden hakikaten şanssız bir hastalık, çünkü erken dönemde fark edilemiyor. Fark edildiği zaman da lenf kanalları ve sinirler aracılığıyla çok çabuk yayılıyor. Ameliyat yapılsa bile hastanın 5 yıl yaşama şansı ortalama yüzde 20 civarındadır. Tabi her şey tesadüfi de olsa erken tanıya bağlı. Erken tanı konabilirse beş yıl yaşama şansı yüzde 50 olabiliyor. Ama genellikle bu hastalık geç fark ediliyor, bu nedenle tüm hastalar göz önüne alındığında ve en iyi koşullarda olsalar bile 5 yıllık yaşam şansı yüzde 20'yi geçmiyor."
GİZLİ ORGANIN KANSERİ DE GİZLENİYOR
Pankreas kanseri çok az belirti veriyor. Bel ağrısı, kuşak tarzında karın ağrısı, iştahsızlık, bazı hastalarda sarılık ve kilo kaybı hastalığın verdiği en önemli belirtiler. Peki hastalık neden belirti vermiyor? Prof. Özmen'in cevabı şöyle:
"Bir kere pankreas gizli bir organ. Bulunduğu yer itibariyle belirti vermiyor. İkincisi pankreasın etrafında onu koruyacak bir dokusu ve kapsülü yok, onun için etraftaki doku ve organlara çok çabuk sıçrayabiliyor. Mesela meme gibi organların bir kapsülü ve koruyucu membranı vardır, ama pankreas bu şekilde örtülü bir organ değil. Ayrıca bu organda çok zengin lenf ve sinir ağı var, bu da çok çabuk yayılmasında etkili oluyor. Sinsi ve ölümcül pankreas kanserinden korunmak için önerim; alkolden uzak durun, yağsız diyetle beslenin ve düzenli egzersiz yapın."
SWAYZE ALKOL TEDAVİSİ GÖRMÜŞTÜ
"Dirty Dancing" ve "Ghost" filmleriyle unutulmaz aktörü, dansçı Patrick Swayze önce kalp krizinden babasını, ardından da kız kardeşi Vicky'i kaybettikten sonra bunalıma girmiş, alkol bağımlısı olmuştu. 55 yaşındaki aktör, kardeşi Vicky'nin ölümünden özel bir klinikte alkol tedavisi görmüştü.
Tülay Sağlam/NTV
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=60078&cat=220&dt=2008/03/08