Normal doğumda keşi (epizyotomi) ve dikiş neden uygulanır ?
Doğumun en son safhasında, bebek başı doğum kanalından dışarı çıkmadan tam önce, kanalın çıkışını oluşturan dokulara dayanır ve annenin kuvvedi ıkınmaları ile bu dokular esner, bebek buradan dışarı çıkar. Buradaki dokular yeteri kadar esnek değilse, çıkım bölgesi kolayca yırtılır.
Bu yırtıklar hem düzensiz yırtıklardır, onarılsa bile kötü izler kalabilir, hem de bu yırtıklar kadının anüsüne kadar hatta kalın bağırsağın son kısmına kadar uzayabilir.
Tüm bu olumsuzlukları önlemek amacı ile vajinanın dış ağzı ile etraf cilt, cilt altı ve kaslara 2-3 cm.lik keşi uygulanır. Buna epizyotomi denir.
Bu şekilde doğum kanalının çıkışı genişletilmiş olur. Ayrıca annenin fazla ıkınması zararlı olan durumlarda, bebeğin acilen doğurtulması gereken durumlarda ve vakum uygulaması gerektiğinde de epizyotomi uygulanır.
Epizyotomiler düzgün kesiler oldukları için onarılmaları ve iyileşmeleri daha kolaydır ve yırtıklardaki gibi kötü iz kalma ihtimali çok düşüktür. Ayrıca epizyotomide keşi yönü anüse değil, bacağa doğru yapıldığından, kesinin anüse uzama ihtimali de çok azaltılmış olur.