sivilceler

sivilce belası
Güzelliği bozan sorunlar dendiğinde ilk akla gelen şey, sivilce ve benzeri sorunlardır. En çok bu konuda soru sorulur, bu konuda olur olmaz herkese danışılır. Bu yüzden de en çok da bu konuda yanlışlar yapılır. Oysa, cildimiz sağlığımızın ve hatta psikolojimizin bir aynası, sivilceler de işaretleridir ve bunlar gerçekten ciddiye alınması gereken sorunlardır. Asla mektupla, anlatarak, tarif edilerek çözümlenemezler. İlle de uzman kişinin görmesi gerekir!

Nasıl oluşuyorlar...

Güzel bir ciltte kabarmış bir akne kadar moral bozucu ne olabilir?
Peki akne dediğimiz bu tombul sivilce nasıl oluşuyor?

Önce normal bir ciltte neler oluyor bir görelim:

Bilindiği gibi normal, yani aknesiz ciltlerde cildin elastikiyetini ve nemini sağlamak için belli dozda yağ salgılanıyor. Yağ bezleri ise, bütün yüzümüze ve sırtımıza dağılan , gözle görülmeyen ayva tüyleri dediğimiz kıl diplerinde bulunuyorlar. Yağ bezlerinin salgıladığı bu yağ, folikülin dediğimiz bir kanaldan geçerek gözeneklerden cilt yüzeyine çıkıyor. Gözenekler açık olduğu, yağ salgısılanması dengeli olduğu sürece cilt pürüzsüzlüğünü ve güzelliğini korur. Ama cilt temizliği ve arındırma işlemleri çok önemlidir.

Yağ, folikülin dediğimiz kanallardan yolculuğuna devam ediyor Ne varki kanal derinlerde çok düzgündür ama cilt yüzeyine yaklaşırken yapısı değişip zayıflıyor. Üstelik yağ salgısı kanalın kaldıramayacağı kadar fazlalaştığında, kanalın yapısının bozulduğu yerde tıkanıklıklar oluşuyor. Bunlar yüzeyde siyah noktalar (komedon) olarak görünüyorlar. Ancak salgılanma devam ettiği için tıkanıklık giderek büyüyor ve gözenekleri tıkadığı yerde cilt üzerinde minik bir dağ gibi (akne) yükseliyor. Bu noktada asla onunla oynamamak, mikrop kaptırıp çevreye dağılmasına izin vermemek lazım. Başkalarının önerdiği, ya da basit bier sivilce muamelesi de etmemek gerek. En doğru iş, kimliğini araştırıp nedenleri saptayarak tedavi edecek uzmanlara başvurmaktır.

Neden oluşuyor?

Aknenin oluşum nedenleri tam olarak bilinemiyor ama genelllikle....

Bazen çok basit bir nedenden ötürü; örneğin cildin üst düzeyinde ölü hücrelerin yığılması yüzünden gözeneklerin tıkanırsa sebum salgısı dışarı atılamadığı için akne oluşabilir.
Sebum üretiminin artması ve yağ hücrelerinin bozulması nedeniyle, yukarda açıkladığımız şekilde akne oluşabilir.
Ergenlik döneminde hormonların harekete geçmesiyle ortaya çıkar ve bu oluşum çok doğaldır. Ancak daha ilerki yaşlarda da hormonların denge bozukluklarında, yani jinekolojik nedenlerden ötürü tekrarlayabilirler.
Vücudun genel yapısına bağlı olarak artık maddelerin atılmasından sorunlu olan karaciğer veya böbreklerin dengesizliği sonucu da meydana gelebilir.
Cildin alerjik reaksiyonlarından da kaynaklanabilir. Bu reaksiyonlarda mikrobik iltihaplanmalar akneler oluşturabilir.
Sorunlu yerler ve ilgili organlar

Kimi sağlık sorunları, yüz ve bedenimizin belli bölgelerinde sivilcelenmelere yol açabilir. Bu bilgileri bir genelleme olarak sıralarsak:

Çene bölgesindeki sivilcelenme hormonal değişmeler ve ginokolojik sebeblere dayanabilir,
Çene altındaki ve dudak yanlarındaki sivilcelenme kalın bağırsağın dengesizliği veya kabızlık sonucu oluşabilir,
Alın bölgesinde oluşan sivilcelenme ince bağırsakların dengesizliğinden oluşabileceği gibi saçlarda aşırı jöle ve benzeri maddelerin kullanımı sonucu da meydana gelebilir; zira cildin yakın bölgesindeki emilim sonucu o bölgedeki lenf sistemini etkilemiş olabilir,
Kulak arkasındaki ve cevresindeki sivilcelenmeler alerjik reaksyonlar sonucu meydana gelebilir; bu belirli gıda veya kimyasal maddelere alerji olabileceği gibi vücudun savunma sistemine bağlı zayıflık sonucu alerjik reaksyionlar da olabilir.
Tedaviye başlarken...

Başkalarının uyguladığı yöntemler veya ürünler size uygun olmayabilir; hatta başkasına iyi gelen ürünler sizde beklenmedik bir yan etki de yaratabilir. Cilt analizi yapılmadan, dermatolog ile görüşülmeden sağlıklı bir çözüm bulamazsınız. Yüzünüzde sivilceler varsa şu sorular yanıtlanmalı:

Ne tür bir cilde sahipsiniz? Yağlı ve karma ciltler sebum salgısı nedeniyle sivilceye daha yatkındır. Bu nedenle özel bakımlara gerek vardır. Hijyen konusunda özen gösterilmeli ve cildin yapısına uygun bakımlar yapılmalıdır.
Nasıl besleniyorsunuz? Zira bazı gıdalar bazı bünyelerde aşırı yağlanmaya, dolayısıyla akne oluşumuna yol açabiliyor.
Cilt bakımı yeterli mi? Cilt düzenli bir şekilde arındırılarak gözenekleri açılmalı, gözeneklerin nefes alması sağlanmalı ve nemlendirici kullanılmalıdır. Buna rağmen çözün sağlanamazsa cilt bakımı yeterli değildir.
Günlük yüz temizliği nasıl yapılıyor? Suyla yapılan temizlikler için dermatolojik sabunlar kullanılmalı, ardından cilt yüzeyinin kuruyup gözeneklerin tıkanmaması için cilt nemlendirilmelidir.
Nedeni biliniyor mu? İnatçı akneler için önce bir dermatolog ile görüşülmeli, tedavi gerekiyorsa onun tarafından yönlendirilmelidir. Dermatolog akneleri inceledikten sonra gerekli gördüğünde kişiyi bir dahiliye uzmanına, jinekolojik tetkike veya endokrinolojik muayeneye yönlendirebilir.
Lokal tedavi dışında bir tedavi yapıldı mı? Çünkü dermatolog gerek gördüğünde antibiyotik tedavisine gidecektir