Huzursuz Bacak Sendromu
Bacaklarda ortaya çıkan, tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan garip duyu hissinin, Huzursuz bacak sendromudur
Huzursuz bacak sendromunu yaşayanların bu garip hissi anlatamamaktadırlar. Bu rahatsızlığın bacaklarda ağrı, karıncalanma, uyuşma ve çekilme şeklinde görülüyor.
Bacaklar hareket ettirilerek geçici bir rahatlama sağlanabilir. Hastalar akşamları televizyon seyredemez, misafirliğe gidemez ve en önemlisi yattığında bacaklarındaki huzursuzluk hissinin harekete zorlaması nedeniyle uykuya dalamazlar. Yataklarından kalkıp dolaşmak isterler. Aynı his gece yarısı uyanmalara ve uykuya dalma zorluğuna da yol açabilir. Bu hastalar uzun süreli istirahattan ve yolculuktan çok rahatsızlık duyarlar. Her yüz kişinin biri ile beşinde rastlanacak kadar sık görülen rahatsızlıktır. İleri yaşla birlikte, sıklığında artış görülmektedir.
Bu tür garip bir hisle doktorlara başvuran hastaların alınan sinir kas grafiklerinde (EMG) ve kas biyopsilerinde patolojik bir durumun tespit edilemiyor.
Oldukça sık görülse de romatizmalı hastalıklarla karıştırıldığından hastalığın teşhisi bazen uzun sürmektedir. Daha çok romatizmal hastalıklarla karışmaktadır. Ağrının hareketle azalması ve istirahat ile tekrardan başlaması bu hastalığın ayırıcı özelliğidir.
irsi bir hastalıktır. Her üç hastanın birinde ailevi geçiş yani genetik bir geçiş vardır. Demir eksikliği kansızlık, şeker hastalığı, gebelik ve kanser sebep olarak belirlense de hastaların yüzde doksan beşinde bir neden bulunamamaktadır. Hastalıkta altta yatan bir neden varsa (kansızlık, şeker hastalığı gibi) öncelikle onun tedavisi gerekmektedir. Sebebi belirsiz olan durumlarda ilaç tedavisi (klonazepam, diazepam, karbamazepin ve sinemet) verilebilir.
Nörolog Dr. Sabri Erdöl