Sağlıklı Bir Hayat İçin Egzersiz

Olumsuz dış etkenlere sıklıkla maruz kalan şehir insanının rahatlamasını sağlayan egzersiz, düzenli yapıldığında yaşam kalitesini yükseltiyor.

Hava kirliliği, aşırı stres, gürültü, kalabalık, düzensiz beslenme; tüm bunlar şehir insanının hayatını olumsuz etkileyen faktörlerden sadece birkaçı. İş temposunda kişinin kendine vakit ayıramamasının, özellikle oturarak çalışmanın vücut için son derece sakıncalı olduğunu belirten uzmanlar, "Bu nedenle hiç değilse kısa aralıklarla da olsa egzersiz yapmak, bizim yenilenmemizi ve kendimizi çok daha iyi hissetmemizi sağlayacaktır. Egzersiz yapmak için ille de bir spor salonuna yazılmak gerekmiyor. Dans kursuna katılmak, kısa mesafeli yerlere arabayla değil de yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak da vücudumuz için birer egzersiz" diyor.

Her şeyden önce kişinin kendisini iyi hissetmesine yardımcı olan egzersizin, kolesterolü düşürürken, kan sekerini dengelediği, sağlıklı bir kiloda kalmayı sağladığı bildirildi. Uzmanlar, düzenli yapıldığında tansiyonu ve kan dolaşımını da düzenleyen egzersizin stresi, damar tıkanıklığı ve kalp krizi geçirme riskini azalttığı görüşünde. Yararları bunlarla da sınırlı olmayan egzersiz ayrıca bağırsak hareketlerini düzenliyor ve iyi sıvı alımıyla birlikte kabızlık sorununa çare oluyor. Kişinin yapacağı egzersizin yaşına, kondisyonuna ve sağlık şartlarına uygun olması gerektiğini dile getiren uzmanlar, "Özellikle belli bir yaşın üzerinde egzersiz yapanlar ve yeni başlayanlar dikkatli olmalı. Ailesinde kalp hastalığı hikayesi bulunan, sigara içen, kolesterol, tansiyon, şeker problemi olan, fazla kilo veya stresli bir yaşam tarzı bulunan bireylerin muhakkak bir hekim kontrolünden geçtikten sonra spora başlamalarında fayda var. Hangi egzersizin ne sıklıkta ve ne kadar süreyle yapıldığı da önem taşıyor. Yürüyüş başta olmak üzere koşu, yüzme ve tenis en çok önerilen sportif aktiviteler. Bu sporlar, haftada en az 3-4 gün yapılmak üzere en az yarım saat, ideali 45 dakika sürmelidir. Bu süre içinde egzersiz herhangi bir kesintiye uğramamalıdır. Uzmanlar, bu egzersizlerin açlıkta veya hafif bir yemeği takiben iki saat sonra yapılması gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı kişilerde, kalp ve akciğer sağlığı için yürüyüşle kalbin hızının "hedef nabız sayısı"na ulaşmasının önemine dikkat çekiliyor" ifadelerini kullanıyor.

Uzmanlar, öncelikle maksimal kalp hızı bulunduğunu kaydederken maksimal kalp hızının 220 sabit sayısından kişinin yaşı çıkartılarak hesaplandığını ifade ediyor. Hedef nabız sayısının maksimal kalp hızının yüzde 50-75'i kadar olması gerektiği, nabız saymak için boynun

her iki tarafındaki atardamarlardan (şah damarı, karotid arter) birine işaret ve orta parmakla hafifçe bastırmak, 10 saniye sayarak bu rakamı 6 ile çarpmak gerektiği bildirildi.

Hedef nabız sayısına ulaşmak için acele edilmemesi gerektiğini, zaman içinde ilerleme sağlanarak 6 ay içinde hedefe ulaşılması gerektiği ifade edildi.

Uzmanlar, çok sıcak, nemli ve aşırı güneşte egzersiz yapılmasının da sakıncalı olduğuna dikkat çekerken; egzersize ısınma hareketleriyle yavaş başlanması ve yavaş sonlandırılmasının önemini vurguluyor. Göğüste rahatsızlık, kol, boyun, sırt ağrısı ve aşırı yorgunlukta doktora başvurulması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, "Kaliteli ve üretken bir yaşam sürmek ve hastalıklardan korunmak için spora ideal olarak çocukluk yıllarında başlamak gerekiyor. Ancak spora başlamak için hiçbir zaman geç kalınmış sayılmaz. 70 yaşında eklem sertliği ve kemik erimesi olan, hiç egzersiz yapmamış ev hanımlarına bile ilaç tedavisinin yanında tedavi olarak egzersiz yapılması öneriliyor" diyor.
iha