Obezite Nedir ve Obezitenin Sebepleri
Obezite, son yıllarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Vücuttaki yağ miktarının insan sağlığını olumsuz etkileyecek derecede artması olarak tanımlanabilir.
Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, vücut sağlığını bozacak derecede vücutta yağ birikmesi olarak tanımlanır.
İnsan, sağlığını korumak, sağlıklı bir hayat sürdürmek için beslenmesine dikkat etmelidir.
Nasıl ve ne sıklıkta beslenilmeli gerektiği çok önemli bir konudur. İnsan yaşına, bedensel özelliklerine, hastalık durumuna ve günlük hayatında ihtiyacı olan enerji miktarına göre beslenmelidir.
Vücuttaki yağ oranını dengelemek için kazanılan enerji ve sarf edilen enerji miktarının dengeli olması gerekir.
Günlük kazanılan enerji miktarının sarf edilen enerji miktarından fazla olması halinde harcanamayan enerji miktarı vücut tarafından yağ olarak biriktirilmekte ve bu da obeziteye neden olmaktadır.
Obezite; vücut kitle indeksi adı verilen bir test ile tespit edilebilir. Kısaca BMI adı verilen bu test ile, boy ve kilo oranıyla obezite varlığı incelenir. Vücut kitle endeksi, kilonun boya oranı olarak tanımlanır.
Obeziteye neden olan etkenlerin başında beslenme bozukluğu, düzensiz ve dengesiz beslenme sayılsa da bunların dışında çalışma düzensizliği, stres, yaşam kalitesinin düşük olması gibi birçok faktör bulunmaktadır.
Ayrıca genetik etkenler de obezite sebepleri arasında önemli bir yer tutar. İnsanın birinci derece akrabaları içerisinde obezite hastalığı var ise o kişide görülme oranı da yükselmektedir.
Gelişen teknoloji nedeni ile hayatın ve çalışma ortamının insanı hareket etmekten uzaklaştırması ve tembelleştirmesi de obeziteyi artıran en önemli sebepler arasında sayılmaktadır.
Peki insanın obez olarak tanımlanmaması için vücuttaki yağ oranı ne kadar olmalıdır? Uzmanlar erkeklerde vücut ağırlığının %15 ila 18'i, kadınlarda ise %20 ila 25'ini yağ dokusu oluşturduğunu belirtmektedir.
Bu oranların aşılması durumunda erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne aşılması halinde obeziteden söz edilebilir.