Kalp krizinden korunmak için akşam yürüyün
Sabahla öğlen saatleri arasının kalp krizi için en riskli zaman olduğu, kalp hastaları ve sağlıklı insanlar için yürüyüşe en uygun saatin akşam saatleri olduğu belirtildi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, koroner kalp hastalarının her gün yürüyüş yapmaları gerektiğini kaydetti. Sabah saatlerinde değil havanın serin olduğu akşam saatlerinde yürüyüşü önerdiklerini ifade eden Dr. Akbaş, şöyle konuştu:
"Hastalarımıza saat 19.00 gibi yemek yemelerini, bir iki saat dinlendikten sonra saat 21.00'de yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Böylelikle çok fazla tok karınla yürümemiş de oluyorlar. Sadece sıcakların yoğun olduğu yaz aylarında değil kış mevsiminde de sabah saatlerinde yürüyüş önermiyoruz. Sabah saatleri riskli saatlerdir. Sabah saatleri kan akışının en az olduğu, tansiyonun en yüksek olduğu dönemdir. Sabahla öğlen saatleri arası kalp krizi için en riskli zamandır. Hem kalp hastaları hem de sağlıklı insanlar için yürüyüşe en uygun saat akşam saatleridir.'
Sıcak havalarda kalp hastalarının ve tansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiğini bildiren Dr. Murat Akbaş, "Terleme sonucu sıvı kaybı nedeniyle günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekiyor. Sıcaklığın yoğun olduğu öğlen saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli' dedi.
Akbaş, vücudun sıvı kaybetmesinin kanda koyulaşmaya neden olduğunu, bunun da kanın damardaki akış hızını yavaşlattığını ve damarlarda tıkanmaya neden olduğunu kaydetti. Tansiyonu olan hastaların sıcak havalarda tuzlu yemekten kaçınmaları, bol bol sıvı almaları gerektiğini ifade eden Murat Akbaş, "İkinci önemli faktör de sigara. Sigara doğrudan sıcakla bağlantılı olmayabilir ama sıcak havalarda sigaranın azaltması gerekiyor' diye konuştu.
Şeker hastalarının meyve yerken dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Dr. Akbaş, "Meyvelerden aldığımız şekerin şeker hastalarına zarar vermediği kabul edilir ancak yine de dozunu kaçırmamak gerekir. Bu şeker, meyvelerin çoğunda, karpuzda, kavunda, kirazda, kayısıda var. Bunları çok yiyince şeker oranı yükselir. Bunun sonucunda şeker hastalarının kullandıkları insülin ilacını artırmaları gerekir. Meyve sebzeyi bol bol yemek normal insanlar için geçerli. Şeker hastası çok yiyecekse insülinin dozunu artıracak ya da daha az yiyecek' ifadelerini kullandı.
Kolesterolün de risk faktörlerinden olduğuna işaret eden Akbaş, "Yaz aylarında sık sık piknik yapılıyor. Koroner kalp hastaları makul beslenmeli, kırmızı et yemeli ancak yağsız kısmından yemeli. Sıcakların bunaltıcı etkisiyle damarlar genişliyor. Vücutta sıcağın direkt stres yapıcı etkisi var, sıvı kaybı var. Bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman kanın koyulaşması söz konusu oluyor. Bunlara bir de aşırı yemek yemek eklenince kalp krizi riski artıyor. Yazın kalp krizlerinde artış gözlemliyoruz' açıklamasında bulundu.