Kıl kurdunun sık görülen belirtileri
Genellikle kirli sulardan, iyi yıkanmamış sebzelerden, parazit bulaşmış musluklardan, parazit yumurtalarının döküldüğü çarşaf ve çamaşırlardan bulaşan kıl kurdu makatta kaşıntı, karın ağrıları, geçici ishaller gibi oldukça belirgin rahatsızlıklara neden olur.
Kıl kurdunun sık görülen belirtileri
Burunda, makatta kaşıntı, karın ağrıları, geçici ishaller, her zamankinden daha kokulu, daha yumuşak veya keçi pisliği gibi dışkılama, şiddetli gaz dönemleri, iştahsızlık veya aşırı yeme (ama kilo alamama), sabah bulantıları, diş gıcırdatma, ağız kokusu, vücutta kaşıntılı döküntüler, ağız çevresinde soluk bölgeler.
Bu belirtilerden 2 veya daha fazlası bulunan kişiler gaitada parazit tahlilini yaptırmalı, çıkmasa da üst üste tekrar baktırmalıdır. (Bu parazitte bant yöntemiyle yapılan tahlilden daha çok sonuç alınmaktadır.)
Doktorun verdiği tedaviyi aynı evde oturanlarda aynı zamanda uygularsa tedavi daha başarılı olur. Aksi halde sürekli birbirlerine bulaştırarak tedavileri imkânsızlaşır.
İlacın alındığı gün mümkünse; çarşaf çamaşır kaynatılırsa (makinenin 90 derecesi yeterli değil, 100 derece gerekiyor), iç çamaşırlar kızgın ütüyle ütülenirse tedavi başarısı artar.
Tırnaklar kısa tutulmalı, dışkıya el sürülmeden temizlik yapılmalı, umumi musluklarla fazla temastan kaçınılmalı, mümkünse sıvı sabun kullanılmalıdır.
Musluk sularını içmekten kaçınmalı, temiz ya da kaynatılmış sular içilmelidir. Lokantalarda verilen iyi yıkandığı şüpheli yeşillikler, meyveler yenmemelidir.
Parazit şikâyetleri geçmiyor, sık sık tekrarlıyorsa tedavide ya da önlemlerde bir aksama olmuştur. Tedaviyi sık sık tekrarlamak gerekebilir. Bu nedenle şikâyetler sürüyorsa 3 haftadan sık olmamak şartıyla doktora tekrar başvurmak gerekir.