Halsizliğin Nedenleri
Her bünye yediği her türlü besini sindiremeyebilir. Vücudunuzun sindirebildiği ya da sindiremediği besinler olup olmadığını test yaptırarak kontrol ettirebilirsiniz.
Örneğin çölyak hastalarının tahıl nişastasına intoleransı vardır ve buğday, arpa gibi tahıl gruplarını tüketmeleri halinde, halsizlik, baş ağrısı ve yorgunlukla karşılaşırlar.
Siz de çölyak hastalığınız olup olmadığından şüpheleniyorsanız, test yaptırarak bir an önce öğrenmelisiniz.
Gün içinde çok fazla çay, kahve tüketip kafein ve tein alıyorsanız ya da asitli içecekleri çok içiyorsanız, vücudunuzda asit birikimi olur.
Asit birikiminin sürekli olması sonucunda migren, dolaşım bozuklukları, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sorunları yaşamaya başlarsınız. Her gün içtiğiniz çay ve kahveyi günde birkaç bardağı geçmeyecek şekilde ayarlamaya dikkat edin.
Mümkünse hiçbir şekilde asitli içecek tüketmeyin.
Bulunduğunuz ortam da halsizlik yaşamanıza neden olabilir. Sürekli bağıra çağıra konuşan insanların olduğu çalışma ortamları, yüksek sesli müziğe ya da gürültüye maruz kalmanıza neden olan yerlerde bulunmak enerjinizi düşürür ve hızlı bir şekilde yorgunluk hissedersiniz.
Floresan lambaların yoğun olduğu mekanlarda uzun süre geçirmenin, kişinin bağışıklık sistemini zayıflattığı, öğrenme, konsantrasyonu azalttığı ve hayal gücünü kısıtladığı düşünülmektedir.
Mümkünse floresanları sarı ışıklarla değiştirin ya da iş yerinde çalışma masanıza sarı ışık veren bir çalışma lambası koyun.
Bulunduğunuz yer havasızsa, rutubet ve küf gibi problemleri varsa bu etkiler de halsizliğe yol açmaktadır.
Halsizliğin Nedenleri
- Aşırı çay ve kahve tüketimi uyarıcı etki yaratacağı için, beyninize gereğinden fazla enerji sarf etmesi yönünde komut verir.
- Uyku esnasında iyi uyuyamamak ve huzursuz olmak, derin ve kaliteli bir uyku uyumanıza engelleyeceği için stres yaşamanıza neden olur.
- Gün içinde gereğinden az su tüketmeniz dikkatinizi dağıtır, enerjinizi düşürür ve halsizliğe neden olur.
- Fazla karbonhidrat tüketirseniz halsizlikle karşılaşırsınız.
- Uzun süre cep telefonuyla konuşmak da halsizlik etkisi yaratır.
- Sıcak suyla yıkanmak halsizlik ve uyku verir
Az miktarda çay ve kahve tüketimi bünyenize enerji vererek canlandırırken, aşırı miktarda tein ve kafein alımı vücudunuzdaki demirin emilmesine neden olur. Demir emilmesi sonucunda beyninize ve kalbinize yeterli miktarda oksijen taşınamaz. Oksijen miktarındaki azalma da halsizlik yaşamanıza sebep olur.
Stres sonucunda da tansiyon yükselir ve tüm bu olumsuzluklar da halsizliğe yol açar. Uyku problemleriniz varsa yatağınızın rahat olduğundan, yatak odasının evin en sessiz köşesinde olduğundan ve uyumanızı engelleyen her türlü etmenden uzak durduğunuza emin olun.
Su içmeyi sevmiyorsanız, bir cam şişeye koyduğunuz suyun içine limon ya da meyve dilimleri atarak, tarçın çubuğu ekleyerek içmeyi deneyebilirsiniz.
Özellikle açken direkt karbonhidrat yemek hem uykunuzu getirir hem de yorgunluk hissi verir.
Telefon görüşmelerinizi 20 dakikadan fazla uzatmamalısınız. Uzun süreli konuşmalar halsizleştirir, bünyenizi yorar.
Sabahları evden çıkmadan ılık suyla duş alın.