Tatilde diyetinizi ihmal etmeyin
Tatile çıkmak size açık büfenin büyüsüne kapılıp, aylardır devam ettirdiğiniz diyetinizi bozma hakkı vermez. Tatilin keyfini çıkarırken diyetinizi de ihmal etmemek için yapmanız gerekenleri merak ediyorsanız yazımızdaki önerilere kulak vermelisiniz…
Açık büfenin büyüsüne kapılıp, aylardır devam ettirdiğiniz diyetinizi bozarsanız, bu suçluluk duygusuyla tatilin keyfini de çıkarmanız mümkün olmayacaktır. "Ah o Amerikan salatasını yemeyecektim!' diye hayıflanmak yerine, daha sağlıklı seçimler yaparak içinizdeki şişman kızın dışarı çıkmasını önlemek, sizin elinizde!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, tatili işkenceye çevirmeden rejim yapmanın ipuçlarını verdi. Kahvaltı ve öğle yemeğinden hemen önce yenen bir dilim karpuz, acil şeker ihtiyacını karşılayarak iştahınızı kapatacaktır.
Yaz aylarında diyet yapmanın zor olduğu düşünülür ama beslenme düzeninizde yapacağınız ufak değişikliklerle hem tatiliniz işkenceye dönmez, hem de formunuzu korursunuz.
Sabah uyanır uyanmaz iki bardak su için. Aç karnına içilen su, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.
Eğer mümkünse kahvaltı öncesinde yarım saat açık havada yürüyüş yapın ya da denize girin. Bu aktivite gün içerisinde metabolizmanızın daha iyi çalışması konusunda size yardımcı olacaktır. Daha sonra ise güne iyi bir kahvaltı ile başlayın.
Yemekte çorba için
Öğle yemeklerinde mümkün olduğunca tek tabak kullanın. Yemeğe bir kâse çorba ile başlayın. Eğer çorba içmek istemiyorsanız 1-2 porsiyon meyve de olabilir. Makarna, pilav, pizza, hamburger, patates ve börek gibi yiyecekleri sadece öğle yemeğinde tüketin. Örneğin; 1 tabak makarna veya bulgur pilavı; yanında et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek yiyecekler seçin.
Tatil köyünde öğleden sonra tatlı, pide, lahmacun, gözleme gibi ikramlar sunuluyorsa çok yağlı olmayanlarını tercih edin. Mesela kazandibi, sütlaç, meyveli yoğurt veya dondurma gibi… En sağlıklısı bir gün dondurma, diğer gün meyve veya yoğurt sonraki gün ise kurabiye yemek. Yani bir gün daha fazla karbonhidrat içeren sevdiğiniz yiyeceği yiyin, sonraki gün ise iradenize hâkim olup meyve ve yoğurt tercih edin.
Günde iki tane muz
Akşam yemeğini hafif geçirin. Mümkün olduğunca yemeği yavaş ve aralarda su içerek tüketin ve uzun tutmaya çalışın! Çünkü tokluk hissinin oluşması yarım saat sonra başlar. Akşam yemeğinde daha çok balık ve tavuk siparişi verin. Yalnız balığın yanında Amerikan salatası, kızartma ve mayonezli mezeler almayın. Bunların yerine zeytinyağlılar, yoğurtlu mezeler ve deniz börülcesi tercih edin. Karides, kalamar, ıstakoz, midye gibi kabuklu deniz mahsulleri de aşırı kalori içermektedir. Bu yiyecekleri çok seviyorsanız ızgara balık ile birlikte haftada sadece iki akşam tercih edin.
Akşam yemeğinden sonra 1-2 porsiyon meyve yiyebilirsiniz. Yine aşırı açlık hissedenlere günde 1-2 tane muz da önerilebilir. Muz içerdiği potasyumdan dolayı lenf dolaşım sisteminizi düzene sokarak sıcak yüzünden oluşan şişkinlikleri de önleyecektir.
Açık büfenin büyüsüne kapılmayın
- Eğer tatil planınızı henüz yapmamışsanız, rejimdeyken ‘Her şey dahil' programlarını tercih etmeyin.
- Güne iki bardak su içerek başlayın ve günde üç litre su içmeye özen gösterin.
- Kahvaltı öncesi acil şeker ihtiyacınızı karşılamak ve iştahınızı önlemek üzere bir parça meyve yiyin. 1 dilim karpuz veya 1 porsiyon kiraz çok iyi bir seçenek olabilir.
- Otelin size sunduğu kalorili et yemeklerinden uzak durun. Mümkün olduğunca az yağlı ve sossuz et yemeklerini yemeğe çalışın. Karbonhidrat olarak da bulgur pilavını tercih edin.
- Gün aşırı 3 top dondurma yiyebilirsiniz. Ancak dondurmanızı yemeklerden bağımsız olarak ara öğünlerde yemeye özen gösterin.
- Akşam öğünlerini erken ve az yemeye dikkat edin. Et, tavuk, balık gibi protein kalitesi yüksek yiyecekler seçin. Protein içeren yiyecekler açlık duygusunu çok güzel bastırır. Ayrıca metabolizmayı da iyi çalıştırır. Proteinlerin yanında zeytinyağlı sebzeler almakta fayda var.
- Kızartma mönülerinden kesinlikle uzak durun.
- Akşam alkol kullanıyorsanız şarap, rakı ve viskiyi tercih edin.
- Günde 1 bardak kola ve en fazla 2 fincan kahve için.
- Aşırı açlık duyduğunuzda karpuz, kiraz, kavun, muz gibi meyveleri tercih edin. Bu meyveler açlığınızı hemen bastıracaktır.
Günde 1 tane soda için
Yazın vücudun su tutmasından kaynaklanan şişkinliklerden kurtulmak için sindirimi düzenleyen bitkisel çaylardan tüketebilirsiniz. Mesela ısırgan otu çayı, rezene çayı, yeşil çay veya ada çayını yemeğin üstüne içebilirsiniz. Ayrıca günde ana öğünlerden sonra 1 tane soda içmek de çok faydalı olacaktır.
Denize girmeden önce ve sonraki beslenme şekliniz de çok önemlidir. Yüzme öncesi mutlaka 1-2 porsiyon meyve yiyin. Yüzme sonrasındaki açlığınızı bastırabilmek için de meyveli yoğurt, tost ile ayran, ya da sütlü nescafe ile bir adet kurabiye yiyebilirsiniz.
Aşırı alkol alırsanız, ertesi gün balık ve sebze ağırlıklı beslenin
Gece hayatı tatilin vazgeçilmez eğlencelerinden biri. Alkol sınırlaması açısından önünüzde iki seçenek var: Ya bir gün ara vererek istediğiniz kadar alkol alabilirsiniz ya da her gün 2 duble viski, 2 kadeh şarap veya 2 duble rakı tüketebilirsiniz.
Eğer bu miktarın üstüne çıkıp aşırı alkol alırsanız ertesi gün alkole ara vermek zorundasınız. Ayrıca aşırı alkol aldığınızda ertesi gün 3 litre su için, ara öğünlerde bol meyve tüketin. Ana öğünlerde ise balık ve sebze yiyin. Sebze potasyum açısından yüksek olduğu için lenf dolaşımınızı düzene sokacak, alkolün vücuttan hızlı bir şekilde atımını sağlayacaktır. Balığın içinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağları sayesinde de alkol vücudu hızla terk edecektir.
Meyve diyeti yapmadan protein alın!
2-3 kilo fazlalığı olanlar, meyve ağırlıklı bir diyet yapabilirler. Ancak bu diyet maksimum bir hafta uygulanabilir. Öte yandan meyve diyetine başlamadan bir hafta önce protein ağırlıklı bir beslenme uygulanması gerekir. Yani rejimden önce süt, yumurta, yoğurt, et, tavuk, balık içeren besinler tüketilmesi gerekiyor. Yoksa vücut halsiz düşebilir…