Alerjiye İyi Gelen Yiyecekler
İlkbaharda polenlerle birlikte başlayan alerjiler; yaz aylarında havuz, deniz ve güneşin alerjik etkileriyle birlikte devam eder.
Sonbaharda düşen yapraklar ve kış aylarında eve kapanmamız alerjik semptomların bu mevsimlerde de devam etmesine neden olur.
Her mevsimin alerjik etkenleri farklıdır. Örneğin; bahar veya yaz aylarında saman nezlesi ve alerjisi olanlar; burun akıntısı, hapşırma, göz ve ciltte kaşıntı gibi san sıkıcı sorunlarla karşılaşırlar.
Kış aylarında ise durum farklıdır. Kışın soğuklarda kapı cam kapalı evde ısınmaya çalışırken, bulunduğunuz odanın yeterli neme sahip olmaması, tozlar, sigara dumanı, evcil hayvanlar ve tüylü battaniyeler alerjik reaksiyonları tetikler. Astım hastaları ise; mevsimsel alerjilerinden çok daha fazla etkilenirler.
Alerjiye İyi Gelen Yiyecekler
Alerjiye iyi gelen yiyecekler ile beslenerek; burun akıntısı, hapşırma, göz sulanması ve kaşıntı gibi alerjik belirtileri kontrol altına alabilirsiniz. Aşağıda yer alan yiyecekler; alerjik etkenlere karşı vücudun direncini arttırmaya ve görülen semptomları hafifletmeye yardımcı olurlar. Bu yiyecekleri öğünlerinize dahil ederek, sizler de alerjinizi kontrol altına alabilir ve yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
1- Yağlı Balık
DHA ve EPA olarak bilinen iki tip omega-3 yağ asidi, yağlı balıklarda zengin oranda bulunur. Bu yağ asitlerinin alerji belirtilerini hafiflettiği bilinmektedir.
Eğer yediğiniz gıdalar EPA ve DHA olarak iki tür omega 3 yağ asidi içeriyorsa, aynı zamanda antialerjik özelliğe de sahiptirler ve alerjik reaksiyonların belirli ölçüde azalmasını sağlarlar.
Omega 3 yağ asitleri üzerine yapılan birçok araştırma; vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağların sağlığımız üzerinde en etkili yiyecekler olduğunu gösteriyor.
Uskumru, somon, sardalye, alabalık, ton balığı, lüfer ve ringa balığı; omega 3 yağ asitleri bakımından zengin balık çeşitleridir. Ancak bazı balık türlerinde civaya rastlanması, bu deniz ürünlerini çok dikkatli bilinçli yememiz gerektiğini gösteriyor.
2- Ceviz ve Keten Tohumu
Ceviz ve keten tohumu gibi ağaçta yetişen kuruyemişler; omega-3 yağ asitleri içerirler ve vücutta EPA ve DHA olarak bilinen omega 3 yağ asitlerinin üretilmesini kolaylaştırırlar. Haftada en az iki defa balık ve kabuklu kuruyemişler yenildiği takdirde, alerjik reaksiyonlara karşı bağışıklık sistemi güçlenir.
Keten tohumu; içerdiği selenyum minerali ile alerjik belirtilerin azalmasını sağlar.
3- Kış Sebzeleri
Brokoli ve lahana gibi yeşil yapraklı kış sebzeleri; alerji ile ilişkili inflamasyonu (iltihaplanma) azaltmaya yardımcı olurlar. Bağışıklık hücrelerinin histamini bırakmasını önlerler.
Bazı besinlerde bulunan demirin alerji ile ilişkili iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğuna inanılıyor.
Elma, soğan, çilek, lahana, karnabahar ve çayların hepsi kuersetin içerirler. Ayrıca, bu gıdaların çoğu anti-alerjik özelliğe sahiptir.
4- Portakal, Biber ve Çilek
C vitamininin alerji belirtilerini kontrol altına almaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Omega 3 içeren besinler, aynı zamanda vücuda C vitamini girmesini de sağlar. Portakal, kırmızı biber ve çilek en iyi C vitamini kaynaklarına örnektir.
C vitamini zengini meyve ve sebzelerle beslenerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve doğal multivitamin kaynağı yiyeceklerle alerjik semptomları hafifletebilirsiniz. Ancak, taze meyve ve sebzeler yemeye özen gösterin.
5- Sarımsak
Son zamanlarda yapılan bir araştırmada; sarımsağın alerjik reaksiyonları azaltmaya ve önlemeye yardımcı olan kimyasallar ürettiği ortaya çıkmıştır.
Beslenme uzmanları; haftada iki ya da üç kez çiğ sarımsak yemenin sağlığımıza sayısız artı katacağını vurguluyorlar. Sizler de sarımsağı çiğ bir şekilde yiyerek, sağlığınız için çok faydalı bir şey yapmış olursunuz.
6- Yoğurt
Yoğurtta bulunan probiyotikler; yani canlı bakteriler çeşitli hastalığa iyi gelmektedir. Genellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etki gösteren bu probiyotikler, polene karşı alerjik reaksiyonları da azaltmaya yardımcı olur.
Yoğurtta bulunan probiyotikler; alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücuttaki iltihap azalır ve sindirim enzimleri de daha sağlıklı çalışır.
Bazı kişilerin süt ürünlerine karşı alerjisi olabilir. Eğer süte ve diğer süt ürünlerine alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, alerjiye iyi gelen diğer yiyecekleri yemeye özen gösterebilirsiniz.
7- Zerdeçal
Yerli Hint baharatlarından biri olarak dünyada tanınan zerdeçal, güçlü bir anti-enflamatuar (iltihap giderici) özelliğe sahip besindir. Bu baharatı yemeklerinize tat katması için kullanmayı alışkanlık haline getirerek, alerjik semptomları da hafifletebilirsiniz.
8- Magnezyum
Magnezyum açısından zengin gıdalar ile beslenmek, birçok alerji türünü kontrol altına almaya yardımcı olur. Magnezyum, alerjik semptomları azaltır ve kaslarımız üzerinde de önemli bir işleve sahiptir.
Magnezyum zengini yiyeceklere; kaju fıstığı, buğday tohumu, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, avokado, balık, muz ve bitter çikolatayı örnek verebiliriz.