Ergenlikte genç kızlar daha hassas
Araştırmalar ergenlikle birlikte çocukların öz değerlerinin düştüğünü göstermekte. Fakat kız çocuklarında öz değerin azalması erkek akranlarına göre daha belirgindir.
14-17 yaş dilimi ergenlik döneminin en zorlu yıllarıdır. Bu yaşlarda ergen hızlı bir duygusal değişim sürecine girer. Gencin gerginliği evde çeşitli sorunlara neden olabilir.
Ergenlik döneminde kız çocukları, erkek akranlarına göre psikolojik rahatsızlık geçirmeye daha yatkındırlar. Ergenlik dönemi hızlı biyolojik değişiklikleri de beraberinde getirir.
Genç kızlar fiziksel görünümleri ile daha ilgili oldukları için, yeni görünümlerini kabullenmekte zorluk çekebilmektedir. Fiziksel olgunlaşma ile duygusal olgunlaşma arasındaki kopukluk genç kızı strese sokmakta ve öz saygısını azaltmaktadır.
Kendine olan güvenin ve saygının kaybı ergenlik döneminde genç kızlar arasında çok yaygın olan depresyon, yeme bozuklukları, içki-sigara tüketimi ve erken cinsel ilişkiye girme gibi problemlere neden olabilmektedir.
Hızlı biyolojik değişimler ve toplumsal etkiler gencin kendine olan güvenini sarsabilir. Özellikle toplumda genç kızlardan beklenilen davranışlar daha kesin sınırlarla ve katı bir şekilde çizilmiştir.
Güzellik standartları yeme bozukluklarının en önemli sebebi. Ergenlikle birlikte, genç kızlar daha kadınsı bir görünüm alırlar. Fakat bu görünüm çoğu zaman, özellikle medyada dikte edilen güzellik standartlarına uymaz.
Genç kızlar çekici görünerek öz değerlerini artırmaya çalışıyor.
Öz değeri düşük olan gençler, akran baskısına direnemiyor.