Her yıl 3 bin çocuk kanser oluyor
Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 bin çocuğa kanser tanısı konuluyor. Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 24'ünü lösemiler, yüzde 20'sini lenfomalar ve yüzde 14'ünü santral sinir sistemi tümörleri oluşturuyor.
Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği Başkanı Prof. Dr. İnci İlhan, çocuklarda görülen kanser tiplerinin, dağılımları, tedaviye yanıt oranları ve uzun süre sağ kalım açısından erişkinlerden farklılık gösterdiğini söyledi.
Türkiye'de çocukluk çağı kanserlerinin büyük kısmının ileri evrede başvurduğunu belirten İlhan, "Bu geç başvurma, büyük çoğunlukla ailelerden kaynaklanan faktörlere bağlı olsa da hastayı ilk gören doktorun tanı koymadaki gecikmesi de diğer bir etkendir' diye konuştu…
Riski neler artırıyor?
Çocukluk çağı kanserlerinde kanser oluşumunda çeşitli genetik ve çevresel risk faktörlerinin rol oynadığını belirten İlhan, "Bazı doğumsal, kalıtsal bozukluklar ve hastalıklar, bağışıklık yetersizliği sendromları, çeşitli virüs enfeksiyonları, radyasyona ve bazı kimyasal maddelere maruz kalma, hamilelikte kullanılan kimi ilaçlar ile ailesel kanser sendromları önemli risk faktörleridir' dedi.
Bu belirtilere dikkat
Prof. İlhan, erken tanı için belirtilerin iyi izlenmesi gerektiğini kaydetti.
Boyun, koltuk altı, kasıkta lenf bezlerinde şişliklerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen İlhan "Vücudun herhangi bir bölgesinde şişlik, solukluk, halsizlik, sık ateşlenme, ciltte morluklar-çürükler, burun, diş eti kanaması, baş ağrısı, kusma, ateşsiz havale geçirme, dengesizlik, yürüme-görme bozukluğu, kemik, eklem ağrıları, enfeksiyon tedavisine rağmen geçmeyen öksürük ve nefes darlığı, gelişme geriliği, kilo kaybı, idrarda kan, idrar ve dışkılamada zorlanma, göz bebeğinde parlaklık gibi belirtiler halinde hemen hekime başvurulmalıdır' uyarısında bulundu.