Diyabet çocuklarda giderek artıyor
Bilim adamları Tip 1 diyabetin Avrupa'da beş yaşın altındaki çocuklarda 2005-2020 döneminde ikiye katlanacağı tahmininde bulundu. İrlandalı ve Macar araştırmacılar, beş yaşın üstündeki çocuklarda da vakaların ciddi oranda artacağını söylüyor.
Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada yükselişin hızına bakılarak, sebebin yalnızca kalıtsal olamayacağı, yaşam tarzının da önemli olduğu vurgulandı.
Doktorlara göre en büyük artışın, yaşam tarzının Batı Avrupa'ya göre daha hızlı değiştiği Doğu Avrupa'da olması da bunun bir kanıtı.
Araştırmacılardan Doktor Chris Patterson, "İleri yaşlardaki annelerin bebeklerinde Tip 1 diyabet riski az da olsa artış gösteriyor. Aynı şey sezaryenle doğan çocuklar ve küçük yaşlarda hızla kilo alan çocuklar için de geçerli.' diyor.
"Annelerinin emzirdiği bebeklerde ise bu risk biraz azalıyor.'
Doktor Patterson'a göre enfeksiyon ve virüsler de önemli bir rol oynuyor.
Ancak bunlardan hiçbirinin tek başına bu hızlı artışı açıklamaya yetmediğini belirten doktor, artışın sebebini şu aşamada tam olarak bilemediklerini kaydediyor.
Araştırmada 1989 ile 2003 yılları arasında, 20 ülkeden 29.311 Tip 1 diyabet hastası incelendi.
Ve Tip 1 vakalarının her yıl %3,9 arttığı saptandı.
Ancak bu oran, beş yaşın altındaki çocuklarda %5,4.
5-9 yaş grubunda ise %4,3.
Araştırmacılar, Lancet dergisindeki makalede Avrupa sağlık sisteminin artan hastalara gereken bakımı sağlayacak önlemleri de alması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Tip 1 – Tip 2
İnsülin eksikliğinden kaynaklanan Tip 1 diyabette hastalar, sürekli olarak insülin enjekte etmek zorunda kalıyor.
Vücudun bağışıklık sistemi pankreastaki beta hücrelere saldırıp onları yok ettiği için, vücut insülin hormonunu üretemiyor.
Şeker hastalarının yalnızca %10'u Tip 1 diyabetli. Ancak çocuklarda görülen vakaların çoğunluğu Tip 1.
Tip 2 diyabet ise genelde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkıyor ve aşırı kilo gibi yaşam tarzından kaynaklanan sebeplere bağlanıyor.
Pankreas yeteri kadar insülin üretmediği için ya da vücut insülini iyi kullanamadığı için ortaya çıkıyor.
Genelde rejim ve egzersiz ile tedavi edilebiliyor.