Sıcak içilen çayda kanser tehlikesi
İranlı bilim adamları, aşırı sıcak içilen çayın boğaz kanserine neden olabileceğini bildirdi. Araştırmaya göre, sıcaklığı 71 dereceyi geçen çay, boğazda kanserli tümörlerin gelişmesine sebep oluyor.
Sıcaklığı 71 dereceyi geçen çayı içmek, ısısı 65,5 derecenin altında olan ılık bir çayı içmeye oranla sekiz kat daha fazla kansere yakalanma riski taşıyor. Araştırmacılar, çok sıcak içeceklerin en az dört dakika soğumaya bırakılmasını tavsiye ediyor.
İngiliz Tıp Dergisi (British Medical Journal)'da yayınlanan araştırmayı, Tahran Üniversitesi Tıp Bilimleri bölümünde görevli bir grubun, kuzey İran'da yer alan Gülistan adlı bölgede, 300 boğaz kanserine yakalanmış kişi ile 571 sağlıklı erkek ve kadının çay içme alışkanlıklarını inceleyerek hazırladıkları belirtildi.
Araştırmacılar, bu bölgede sigara içme ve alkol tüketimi düşük olmasına rağmen bölgenin boğaz kanseri vakalarına dünyada en sık rastlanan yerlerden birisi olduğunu belirtti. Araştırmaya katılan gönüllülerin hemen hepsinin düzenli olarak ortalama günde bir litreden fazla sıcak çay içtiği ifade edildi. Çayı bardağa döktükten sonra iki dakikadan önce içenler, dört dakika ya da daha uzun bekleyenlere kıyasla beş kat daha fazla kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya kaldılar.
Çayın nasıl kansere sebep olabileceği henüz netlik kazanmasa da, bir fikre göre boğaz yoluna aşırı sıcaklıktan dolayı tekrar tekrar verilen zarar ya da yaralama, kanserin başlamasına neden oluyor. Solunum yolu (esophagus) kanserine özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika'da yaşayan bazı topluluklar yakalanırken, her yıl 500 binden fazla insan bu hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor.