Hem bedeninizi hem ruhunuzu temizleyin
Detoksun faydaları kuşkusuz tartışılmaz. Peki, güzelliğinize güzellik katmak için detoksu nasıl uygulayacağınızı biliyor musunuz? İşte bu yazımızda size detoksu uygulamak için yapmanız gerekenleri adım adım anlatıyoruz…
Detoks, hayatımıza son yıllarda katılan önemli uygulamalardan biridir. Temizlenme ve arınma anlamında kullanılan detoks hakkında bilmeniz gereken önemli noktalar var. İşte hayatımızı olumsuz yönde etkileyen toksinlerden kurtulma yöntemi olan detoksun ayrıntıları…
Vücudumuzda biriken toksinleri atarak, tüm ruhu ve bedeni doğru ve rahat çalışmaya yöneltir. Bedenimizde ve çevremizde oluşan toksinler, yaşantımızı kötü yönde etkiler. Bedensel toksinler, metabolizmanın rutin çalışması sonucu ortaya çıkar.
Çevresel toksinler, etrafımızda oluşan tüm faktörlerden meydana gelir. Vücudumuzun çalışma sistemini değiştirme şansımız olmadığına göre, çevresel faktörleri mümkün olduğunca azaltma yoluna gitmemiz gerekir.
Toksinden kendimizi ne kadar koruyabilirsek, sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamız o kadar kolay olur, hastalıklarla daha az karşılaşırız.
Aslında vücudumuz, gereğinden fazla yüklenildiğinde, bir noktada arıza çıktığında, değişik sinyaller gönderir. Bu sinyalleri görmeye başlarsak, erken zamanda teşhis koymak ve sorunları çözmek mümkün olur. Bakalım, sizin de detoks uygulama zamanınız gelmiş mi?
- Kendinizi hasta ve güçsüz hissediyor musunuz?
- Enerjiniz düşük ve hareket etme isteğiniz az mı?
- Sabahları zor uyanıyor musunuz?
- Ruh halinizde sık sık dalgalanmalar oluyor ve hüzünleniyor musunuz?
- Konsantre olmakta zorlanıyor musunuz?
- Geceleri uykusuzluk çekiyor musunuz?
- Saçlarınızda cansızlık, kuruluk ve aşırı dökülme var mı?
- Mide ekşimesi, gaz, kabızlık, ishal gibi sindirim sorunlarınız var mı?
- Cildinizde sivilce, kaşıntı, dökülme, akne, egzama oluşuyor mu?
- Yalnızlık, içinize dönme, kabullenme ve dinginlik ihtiyacı hissediyor musunuz?
- Kafein, sigar ve alkol gibi bağımlılıklarınız var mı?
- Süreklilik gösteren soğuk algınlıkları ve enfeksiyonlar yaşıyor musunuz?
- Açlık hissi oluşmadan yemek yiyor musunuz?
- Düzgün öğünler yerine abur cuburu tercih edip, öğün atlıyor musunuz?
- Üzgün ve stresli olduğunuzda daha mı çok yemek yiyorsunuz?
- Düzenli olarak şekerli, çikolatalı ve kolalı ürünler tüketiyor musunuz?
- Haftada en az bir kez dışarıda ve hazır yemek yiyor musunuz?
- Kolay kilo alıp, sık diyet yapıyor musunuz?
- Selülitleriniz var mı?
- Kişiliğinize uymayan duygusal tepkiler ( kızgınlık, acımasızlık gibi) gösteriyor musunuz?
Bu soruların çoğuna evet diyorsanız, detoksla tanışma vaktiniz gelmiş demektir. Çevresel faktörlerin çoğundan uzaklaşmak mümkün olmuyor. Egzoz dumanı, klimalar, kullandığımız parfüm ve deodorantlar, sigara içmek ve içilen ortamlarda bulunmak, kozmetik ürünleri, yiyeceklere konulan katkı maddeleri, tatlandırıcılar, renklendiriciler, kimyasallar, hormonlar gibi sayamadığımız daha birçok faktör, vücudumuza toksin yüklemektedir.
Bu etkilerden olabildiği kadar kaçınmalıyız. Yani, yaşam şeklimizi değiştirmeliyiz. Siz de daha sağlıklı, daha hafif ve yalın bir hayatla karşılaşmak istiyorsanız, detoksa merhaba diyin.
Detoksa başlamaya hazır mısınız?
İlk olarak size sorun teşkil eden toksin kaynaklarını belirleyin. Beslenme alışkanlıklarınıza bir göz atın. Fazla kilonuz varsa, bilin ki, kilolar da toksin üretirler. Organik ya da en azından doğal sebze, meyve gibi besinlere yönelin.
Detoksu bir yaşam biçimi haline getirmeye çalışın. Kafein, sigara ve alkolden uzaklaşın. Yağ tüketiminize dikkat edin. Hayvansal yağlardan uzak durun.
Detoks sadece beden değil, aynı zamanda ruhun da temizliğidir. Hayata daha pozitif bakmayı, yardım etmeyi, eğlenmeyi, gülmeyi, sevmeyi, sosyalleşmeyi de yaşamınıza sokar.
Detoks bir programdır. Size özel olarak düzenlenecek kürleri uygulamanız çok faydalı olacaktır. Ancak, gidip bir detoks merkezinden yardım alacak durumunuz yoksa işte size bir günlük program. buradan yola çıkarak, kendiniz için yeni bir rota belirleyebilirisiniz.
- Öncelikle rahat ve boş bir gün belirleyin.
- Psikolojik olarak kendinizi detoks için hazırlayın.
- Detoks günü seçtiğiniz günden bir gün öncesinde sigara içmeyin ve alkol almayın.
- Kafein ve içeriğinde kafein bulunan içecekleri kullanmayın.
- Güne 1-2 bardak ılık su içerek başlayın.
- Bedeninizi esnetecek ve gevşemenizi sağlayacak birkaç ısınma hareketi yapın.
- Daha önceden tecrübeniz varsa yoga da yapabilirsiniz.
- Dışarı çıkın, 30 dakika yürüyüş yapın. Mümkünse yeşil alanlar veya deniz kenarı gibi oksijeni fazla olan yerleri seçin.
- Yürüyüş sırasında bedeninizdeki toksinlerden kurtulduğunuzu imgeleyin.
- Gün boyunca sık sık su, soda ve meyve suyu tüketin.
- Gün içinde öğün atlamayın.
- Her fırsatta müzik dinleyin. En azından yapacağınız işlerde fonda rahatlatıcı müzikler çalmasını sağlayın.
- Öğle yemeğinizi hafif ve uzun tutun. Yemekten yarım saat kadar sonra 30 dakikalık bir yürüyüşe çıkın. Bu yürüyüş sayesinde yediklerinizi daha kolay sindireceksiniz.
- Ara öğünlerde meyveler, çiğ sebzeler ve sularını tercih edin.
- Akşam yemeğini en geç 19.00’a kadar yemiş olun. Hafif pişmiş sebzeler, az zeytinyağı, limon ve sirke ile tatlandırılmış salatalar doğru bir seçim olacaktır.
- Akşam yemeğinden sonra da ufak bir yürüyüş yapın. Bu egzersiz çok daha rahat bir gece geçirmenizi ve keyifli bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.
- Bitki çayları sizi rahatlatacaktır. Özellikle kuşburnu, adaçayı ve papatya sakinleştirici ve gevşetici etkiye sahip olduğundan, vücudunuza faydası olacaktır.
- Yatmadan önce bir duş yapın. Duş esnasında bedeninize ufak bir bakım uygulayın. Cildinizi fırçalayabilir, aroma yağlarla hazırlanmış bir küvette dinlenebilirsiniz. Banyodan sonra vücudunuza nemlendirici ile bir masaj yapın.
- Gününüzü yine müzik dinleyerek bitirin.
- Yatarken kitap okuyabilirsiniz.
- Yatak odanızı cep telefonu, televizyon gibi manyetik kirlilik yaratan cihazlardan temizleyin. İyi hava almış ve normal ısıda bir odada uykuya dalın.
- Düşüncelerinizi, negatif ve kendinizi kötü hissetmenize sebep olan duygularınızı unutarak, huzurlu bir uykuya dalın.