PUVA, sedefin en iyi tedavi yöntemi
Teknolojinin hızla gelişmesi, elbette ki tıp literatürüne de yeni tanı tedavi seçenekleri ekliyor. Suni güneş ışığının kullanıldığı bu tedavi şekli; sedef, atopik ekzema ve vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde uygulanır. Deri hastalıkları uzmanları, İlk defa 1948 yılında kullanılmaya başlayan PUVA tedavisi hakkında bilgiler veriyor…
Sedef hastalığına çözüm
PUVA tedavisi ağızdan psoralen yani çok sayıda bitkide mevcut olan deriyi ve gözü, güneş ışığına daha hassas hale getiren ilaçlar tablet şeklinde alınarak, UVA (suni güneş ışığı) ile birlikte uygulanan bir tedavidir. Genellikle sedef, atopik ekzema, vitiligo ve benzeri pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Psoralenler sayesinde, deri ışığa daha duyarlı hale getirilerek renklenmeyi sağlar ve savunma sisteminin işleyişinin düzenlenmesini kontrol eder. PUVA tedavisi, özellikle sedef hastalığının kronik ve büyük plaklı tiplerin de en iyi tedavi seçeneğidir.
Çocuklarda da güvenli
Dar-bant UVB tedavisi ile sedef hastalığı, atopik ekzema gibi deri hastalıklarının tedavisinde etkili bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavi ağızdan bir ilaç gerekmemesi, gebelik, emzirme, karaciğer ve böbrek hastalarının da kullanabilmesi, ucuz olması çocuklarda da güvenli olması, tedavi sonrası göz korumasının gerekli olmaması, deri kanseri riskinin çok az olması ve hastaneye yatış gerektirmemesi sebebiyle, giderek hekimler tarafından tercih edilir olmuştur.
Kimyasal peeling
Deri hastalıkları uzmanları, deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulanabileceğini belirtiyorlar. Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır. Deride oluşturulan soyulmanın ardından yeni deri gelir ve yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün, daha homojendir. Güneş, yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, karaciğer lekeleri, çiller, kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklık veya yüzdeki koyu renkli lekeler, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir hatta iyileştirilebilir.
Kimyasal peeling işlemi yüz, boyun, göğüs, eller ve kollara doktorun seçimi ve hastanın derisinin durumuna göre bir asit solisyonu seçilerek sadece hastane şartlarında uygulanabilmektedir. Deri, yağlarından arındırıldıktan sonra tedavi alanına uygulama yapılır. İşlem esnasında 5-10 dakika sürebilen hafif yanma ve batma olabilir. İşlem sonrası normal günlük yaşama dönülebilir. İstenilen sonuçlar için birkaç seans gerekebilir.
Mantara dikkat!
Deri hastalıkları uzmanları yaz aylarında artan mantar hastalıklarından korunma yöntemleri hakkında bilgi verdiler… Mantar enfeksiyonlarının çoğunluğu için; PH bozukluğu, nemlenme ve vücut ısısı, uygun yaşama ortamı oluşturur. Yaz aylarında günde iki kez, kış aylarında ise günde bir kez duş yapmak, bu anlamda deri sağlığının korunmasında çok önemli rol oynar.
Cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavisi
Medikal estetik ve zayıflama uzmanları, mezolifting yöntemi hakkında önemli bilgileri verdi.
Cilt gençleştirme (mezolifting) yüz, boyun, el sırtındaki ince çizgilerin tedavisi ve cildin genel olarak gençliğinin artırılması amacıyla, cilt içine küçük enjeksiyonlar halinde cilt gençleştirici kokteyl verilmesi esasına dayanan bir tedavi yöntemidir.
Cildimizin yaşlanmasındaki faktörler; genetik, yaş, güneş ışığı ve ultraviyole yani zararlı etkenler kirli hava, sigara içmek, stres olarak sıralanabilir. Bu etkenlerle, cildin dayanıklılığını ve esnekliğini sağlayan doku ve liflerin yapısal bozulmaya uğraması ile yüz-boyun çizgileri oluşur. Özellikle ağız ve dudak çevresi, göz kenarı, yanaklar, boyun, alında oluşur.
Tedavide; hücre yenilenmesini ve yeni liflerin sentezini sağlayan serum enjekte edilir. Bu sayede cildin elastikiyeti artmakta, cilt daha fazla su tutarak nem oranını artırmakta ve daha parlak, taze bir görünüme kavuşmaktadır. Mezolifting yöntemi her yaşa uygulanabilir.