Dış kulak iltihabına karşı dikkatli olun
Dış kulak yolu derisi sürekli yenilenen organlardan biridir. Dış kulak yolunda birikimler, mikroorganizmalar için uygun ortam yaratır. Temizleme özelliği ile bunlar dışarı atılır.
SSK İstanbul Eğitim Hastanesi (SSK Samatya) Başhekimi, KBB Uzmanı Op. Dr. Özgür Yiğit, deniz ve havuza girenleri, otitis externa (dış kulak iltihabı) konusunda uyararak, şunları söyledi: "Dış kulak, kulak kepçesi, dış kulak yolu ve kulak zarının deriden ibaret, dış yüzünü içine alır. Kulak kepçesi, deri, deri altı dokusu ve kıkırdak iskeletten ibarettir ve dış kulak yolu kıkırdağı ile devamlılık gösterir. Dış kulak yolunun kıkırdak ve kemik kısımları, deri ile örtülüdür. Kıkırdak kısmında deri kalındır ve deri altı tabakası zengindir. Ayrıca, dış kulak yolunun başlangıcında salgı yapan bezler ve kıl kökleri vardır.
Koruyucu mekanizma
Bezler ter, sebum ve serumen salgılar. Bunlar kıllara yapışarak burundaki yabancı maddelerin ve keratinin atılmasında rol oynar. Buna karşılık, kemik kısmındaki deri çok incedir. Burada derinin keratin tabakaları yoktur ya da çok seyrektir. Bu yüzden travmalarla kolaylıkla yırtılabilir.
Dış kulak yolu derisi sürekli yenilenen organlardan biridir. Bu nedenle epidel kalıntılar ve keratin sürekli olarak dış kulak yolunda birikir. Bu döküntüler, mikroorganizmalar için gelişmeye uygun ortam yaratır. Ancak, dış kulak yolunun kendi kendini temizleme mekanizmasından dolayı, birikme olmaz ve biriken maddeler dışarı atılır.
Dış kulak yolu enfeksiyonlarından korunmak için biriken maddeleri dışarı atma mekanizmasından başka faktörler de vardır. Burası asit bir ortamdır ve birçok mikroorganizmanın gelişmesini engeller. Ayrıca zengin damar ve lenf ağı ile sıkıca çevrilmiştir. Dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkışı, ancak bu koruyucu mekanizmaların yıkılması ile olur.
Yüzücüler risk altında
Dış kulak iltihabı, genellikle dış kulak yolunun enfeksiyonudur. Nemli koşullarda ve travma sonucu mikroorganizmalar tarafından oluşturulur. Dış kulak, yapısı nedeniyle nemi saklar. Eğer hasta sürekli neme maruz kalırsa, örneğin yüzücüler kolaylıkla enfeksiyonlara yakalanabilir.
Yüzücülerde, doğuştan dış kulak yolu dar olanlarda dış kulak yolu sürekli nemli kalır. Ayrıca bu faktörlere, hastanın bilinçsiz temizleme hareketlerinin neden olduğu travmalar da eklenir. İşitme cihazı kullananlar da dış kulak yolu enfeksiyonlarına adaydır. İşitme cihazı da dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozar. Bu tür hastalarda başlangıçta sadece kulak kaşıntısı ve dolgunluk şikâyetleri mevcuttur.'