Geniş bel çevresi diyabet riskini artırıyor
Denizli Devlet Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Osman Erol, bel çevresi 102 santimetre olan erkekler ve 94 santimetre olan kadınların diyabet ‘şeker' riski altında olduğunu, bel çevresi 102 santimetre olan erkekler ve 94 santimetre olan kadınların diyabet ‘şeker' riski altında olduğunu söyledi.
14-21 Kasım Diyabet Haftası dolayısıyla açıklama yapan Erol, şekerin kalp damar hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü ölüm sebebi olduğunu söyledi.
Dr. Erol, diyabetin etkili tedavi edilmemesi durumunda körlüğe varan görme bozuklukları, kalp krizi, böbrek yetersizlikleri, çevresel damar hastalıkları, soğuk sıcak hissi algılayamama, bazen çok şiddetli ve tedavisi güç ağrılara yol açan sinir bozuklukları yapabildiğini ifade etti. Erol, "Oysa diyabet, bir ölçüde önlenebilen, teşhis konulduğunda ise uygun eğitim, bilinçlendirme ve tedaviyle bu komplikasyonların azaltılabildiği bir hastalıktır. Diyabetin ortaya çıkması, yaklaşık 8-10 yıllık sessiz bir dönemden sonra olmaktadır.' dedi.
Osman Erol, ailesinde, akrabalarında diyabet olanlar, obezler, hareketsiz yaşantı sürdürenler, gebelikte kan şekeri yükselenler, bazı ilaçları ‘kortizon gibi uzun süre ve yüksek dozda' kullananlar, kan şekeri düşüklüğü yaşayanlar ve yüksek tansiyonluların diyabet riski altında olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Obezite kadar önemli bir husus da kilo normal olsa bile vücuttaki yağın toplandığı bölgedir. Diyabet ortaya çıkmadan, daha sessiz dönemdeyken, açlık, tokluk, kan şekeri ölçümleri ve şeker yükleme tahlilleriyle tanınabilir. Bazı kişilerde de şeker seviyelerine bakmak gerekebilir. İnsülin direncini erken yakalayabilmek için diyabet tedavisinde ve gizli diyabetin aşikâr diyabete dönmesini önlemede bazı ilaçlar kullanılsa da olmazsa olmazlarımız, eğitim ve hayat tarzı değişikliğidir. Hayat tarzı değişikliği ise diyet, sağlıklı beslenme ve egzersizdir.'