Ömüre ömür katan 10 yiyecek
Şüphesiz tabiatın bize sunduğu her gıda, her yiyecek faydalıdır. Bazıları vücudumuzun çalışan aksamına destek sağlarken, bazılar da bu aksama zarar vermesi muhtemel düşmanlara karşı direnç oluştururlar. Fakat öyle gıda ve yiyecekler var ki insan sağlığına sağladıkları katkılarla diğerlerinden bir bakışta ayrılıyorlar. İşte insan sağlığına sağlık katan, ömrü uzatan 10 yiyece:
Somon balığı
Somon balığı, depresyon,kalp krizi ve kanser riskini azaltan folik asidi yüksek miktarda içerdiği için sıklıkla yenmeli. Çok yararlı bir B vitamini kompleksi olan Niasin içerdiği için sinir sistemini kuvvetlendirir.
Niasin nedir?
Niasin, esas olarak enerji metabolizmasında işlev görür. Enerji oluşumunu sağlayan ETS (elektron taşıma sistemi) tepkimelerinde yer alan enzimlerin sentezlenmesinde, taşıyıcı proteinler ile birleşir. Niasin eksikliğinde de doğal olarak devamlı yorgunluk hissi, halsizlik ve uykusuzluk gibi belirtilerin yanı sıra, pellegra veya mukozal yangılar ortaya çıkar. Mısır bitkisi, niasin açısından oldukça fakirdir. Bu nedenle, mısıra dayalı bir diyet, niasin eksikliğine neden olacaktır. Doğu Karadeniz bölgesinde ağırlıklı olarak mısır unu tüketildiği için, buralarda niasin eksikliğine çok sık rastlanıyor. Ancak niasin eksikliğinin tek nedeni besin maddesinin niasin açısından yetersiz olması değil. Protein açısından yetersiz bir beslenme sonucunda da niasin eksikliği ortaya çıkabiliyor. Niasin açısından zengin olan başlıca besin maddeleri ise karaciğer, balık, tahıllar ve mantardır.
Soğan
Bakterilerin üremesiyle savaşır. Bağışıklığı kuvvetlendirir.Kan basıncı seviyesini düzenler, iltihaplara karşı kurutıucu etkisi tespit edilmiştir.
Brokoli
Orta boy bir sap brokoli günlük ihtiyacınız olan C vitaminin iki katını karşılamakla beraber K vitamini deposu olduğu için sağlıklı beslenmek istiyorsanız mutlaka tüketmeniz gereken bir sebzedir.Kemiklerin de en güçlü dostlarından biridir brokoli.
K vitamini neden gereklidir?
K vitamini kanın pıhtılaşması, kemiklerin sağlıklı olması ve kırıkların iyileşmesi için gereklidir. Kanın pıhtılaşmaması nedeniyle burun kanamaları, idrarda kan görülmesi, deri altında mavi ve siyah noktalar K vitamininin yetersizlik belirtileridir. Emilim bozukluğu, çok düşük kalorili diyetle beslenme, uzun süreli antibiyotik kullanma ve damar yoluyla beslenme durumlarında gereksinmemiz artar.
Ispanak
İçeriğindeki bol miktardaki luteinle göz sağlığınız için mutlaka tüketmeniz gereken bir sebze. Demir içeriğiyle de sinir sistemini ve kemikleri kuvvetlendirir.
Lutein nedir?
Ispanak, kıvırcık, kara lahana, pırasa, bezelye gibi sebzelerde bulunan ve en önemli antioksidan olan lutein, yaşlılığa yol açan serbest radikallere karşı önemli bir silahtır.
Fasulye
Kalp krizini riskini yüzde 22 azaltır. Göğüs kanserinde önleyicidir.
Avakado
İçeriği günlü folate ihtiyacınızın yüzde 40'ını karşılar. Günde bir avakado tüketirseniz kalp krizi riskinde hatırı sayılır bir düşüş görüleceği testlerle kanıtlanmış.
Folate nedir?
Doğal olarak folik asitten meydana gelen folate, yapraklı sebzelerde ve kahvaltıda yenilen güçlendirilmiş tahıl gevreklerinde bolca bulunuyor.
Siyah çikolata
Günde 15 gr. siyah çikolata içeriğindeki flavonoidler sayesinde kan basıncını dengeler, kötü kolesterolü (LDL) düşürür iyi kolesterol HDL'yi de yükseltir. Sağlık için siyah çikolatayı kararında tüketmelisiniz.
Patates
Bir adet patates 66 mikrogram hücre yenileyici vitamin içerir. Günlük A vitamini ihtiyacınız için katma değeri çok yüksek bir besindir. Ayrıca kanserle savaşta hücrelerin destekleyicisidir.
Önemli bir not: Patatesi ılık yerseniz şişmanlatma riskini yüzde 25 azaltmış olursunuz.
Limon
Günde bir limon günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılıyor. HDL (iyi kolesterol) seviyesini olumlu etkileyen limon hücreleri de yenileyerek gençlik sağlıyor.
Ceviz
Uykuyu düzenler, Omega 3 içeriğiyle öncelikle kolesterolü dengeler.
Omega 3 nedir?
Omega 3 doğanın en harika çok yönlü ilaçlarından biri. Kolesterol düşürücü ilaçlar kadar etkili. Yüksek trigliseridler için bilinen en iyi ilaç. Ayrıca damar sertliği ve tıkanıklılığı, enfeksiyon hastalıkları ve davranış bozuklukları üzerinde olumlu etkilere sahip. Gerek Omega-3 gerekse Omega-6 yağ asitlerinin dengeli alımı, sağlığımız için temel olan ideal kan dolaşımını sağlıyor. Ayrıca beynin gelişimine, sağlıklı büyümeye ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Cildin nemini koruyarak, genç görünmesine ve tüm cilt hücrelerinin işlevlerini düzenlenmesine yardımcı oluyor.