Meme kanseri için aşı ümidi
Araştırmacılar, rahim ağzı kanseri aşısından (HPV aşısı) sonra meme kanseri aşısının geliştirilmesi çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye'deki kadın hastalıkları uzmanları, 9-45 yaşları arasında yapılan HPV aşısının rahim ağzı kanserini yüzde 75 oranında önlediğini belirtiyor.
Bu arada, Amerikalı araştırmacılar, meme kanseriyle mücadele için bağışıklık sistemini tetiklemek üzere tasarlanan aşıyla yapılan küçük çaplı denemelerin, birçok hasta için ölüm riskini azaltabileceğini gösterdiğini bildirdi.
San Diego'daki Amerikan Kanser Araştırmaları Birliğinin toplantısında araştırmayla ilgili verilen bilgilere göre, kadınlarda HER-2 adlı bir proteini gösteren tümörleri tedavi etmek için geliştirilen bu aşının, "NeuVax' ticari markası adı altında ABD'nin Arizona eyaletindeki Apthera ilaç firmasında deneme çalışmaları sürüyor. 163 hasta üzerinde yapılan denemelerin sonuçları geçerli olduğu takdirde, aşının daha çok sayıdaki meme kanseri hastası için yeni bir tedavi yolu olması umuluyor.
Brooke Askeri Tıp Merkezinden araştırma grubunun lideri Linda Benavides, meme kanseri olan yaklaşık yüzde 25 ile yüzde 30 arasındaki kadının yüksek seviyede HER-2 gösteren tümörlerinin bulunduğunu belirterek, bu hastaların tümörlerinin, bu proteini taşımayanlara nazaran daha hızlı büyüme ve daha çok nüksetme ihtimalinin bulunduğuna dikkati çekti.
Söz konusu merkezde, hem düşük, hem de yüksek seviyede HER-2 proteini bulunan tümörlü kadınlara NeuVax aşısı yapıldı ve 30 aylık deneme süresinin sonunda aşının hastaların tümünde ölüm riskini azalttığı görülürken, hayatta kalma oranları hakkında kesin bulgular sağlanamadı.
Araştırmacılar, bu aşının halen deneme aşamasında olduğuna dikkati çekti.