Çocuklarda Şaşılık Problemi ve Alınması Gereken Önlemler

Şaşılık, iki görme ekseni arasındaki paralelliğin bozulmasına verilen duruma denir. İki çeşit şaşılıktan bahsedilebilir:

Birincisi gözdeki hareket sistemini oluşturan kas ve sinir yapılarında ortaya çıkan hasarlardır.

İkincisi ise kas ve sinir yapılarında bir hasar olmadığı halde gözlerin beyinden gelen emirlere tepkisinin değişmesi ve gözdeki hareket sisteminin dengesinin bozulmasıyla oluşur.

Hirschberg adı verilen testle çocuğun gözlerinde kayma olup olmadığı anlaşılabilir.

Gözlerde kayma yok ise çocuğun baktığı ışık kaynağının yansıması iki gözbebeğinin tam ortasındadır. Sol göz içe doğru kayarken aynı ışık yansıması sol gözbebeğinin dış kenarına düşer.

Gözde bir kayma olmasa da, çocuğun bir nesneyi izlerken başını bir omzuna doğru eğmesi, sağa veya sola döndürmesi, çenesini yukarı ya da aşağı oynatarak bakması, parlak ışıklı ortamlarda gözünün birini kapatarak bakması gibi durumlar şaşılığın ilk işareti olabilir ve bir uzmanın kontrolünü gerektirebilir.

Şaşılık

Çocukların en geç 2 yaşına kadar cerrahi müdahale ile şaşılıklarını gidermek, bundan sonrasında ise göz tembelliğini engellemek için uzun bir tedavi sürecine başlamak gerekir.

Fakat bilhassa küçük bebeklerin gözlerde belli bir yaşa kadar bir miktar kayma olmasını normal gibi algılamak yanlış bir kanıdır ve bu çocukların doktora götürülmesi geciktikçe, ileride şaşılık düzeltilse de görme eksikliği tedavi edilememektedir.

Şaşılık

Doğum esnasında gözlerde düşük derecede bir hipermetropi bulunması normaldir ve bu durum 7-8 yaşlarına kadar sürebilir. Fakat bir şaşılık olması ya da hipermetropinin derecesinin ilerlemesi durumunda çocuğun yaşı ne olursa olsun mutlaka gözlük kullandırmak gerekir.

Bu, özellikle okul öncesi çağlardaki çocuklar açısından çok önemli bir gerekliliktir. Özellikle okurken oluşan baş ağrıları, konsantrasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı, okumaya karşı soğukluk görülmesi bu zaruriyetin belirtileri arasında sayılabilir.

Şaşılık

Her şeyi düzgün olarak görse de bu belirtileri taşıyan ve okuldaki performansı düşen çocuklarda gizli bir hipermetropinin varlığı araştırılmalı, gerekirse gözlüğe başlanmalıdır.