Domuz Gribi (H1N1) Belirtileri ve Tedavisi
Domuz gribi (H1N1) domuzlar arasında yaygın olan bir grip türüdür. Domuz gribi influenza A tipi olarak adlandırılan bir grip virüsünün yol açtığı salgınlar yapan, bulaşıcı bir hastalıktır.
Hafif grip belirtileriyle şeklinde, bazen de ağır zatürreye kadar gider ve ölümle sonuçlanan bir tabloya dönüşebilir.
Domuz gribi virüsü geçirdiği değişim neticesinde artık domuzdan insana ve insandan insana bulaşabilir, bulaşma yolu ise solunum olarak belirtilmektedir.
Günümüzde hala devam eden bu salgın insandan insana bulaşma şeklinde yayılmaktadır. Kişiden kişiye genel olarak öksürme, hapşırma esnasında ortama yayılan ve virüs bulunduran damlacıklarla bulaşmaktadır.
Bu damlacıklar, bazen solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız maddelerle girilen el teması yoluyla da alınabilmektedir.
Hatta bazen el sıkışma ile de bulaşabilmektedir. Hastalar, hastalık belirtileri baş göstermeden bir gün önce ve hastalık başladıktan sonraki yedi gün süre ile bulaştırıcıdırlar.
Domuz gribi (H1N1) belirtileri normal grip yani soğuk algınlığı belirtileri gibidir: 38 C derece ve üzerindeki yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, vücut ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, titreme, nadiren kusma ve ishal gibi belirtiler bu hastalığın habercisi olabilir.
Belirti ve bulguların görüldüğü hastalardan, hastalığın ilk haftasında alınan solunum salgılarında (boğaz, burun sürüntüleri veya trakeal aspirat gibi) virüsün gösterilmesi ile konmaktadır. Ancak vakanın kesin teyidi dünya çapında belirlenmiş olan referans laboratuarlar yardımıyla yapılabilmektedir.
Domuz gribi (H1N1) tedavisinde gripte kullanılan antiviral ilaçlar bu grip tipinde de kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastalık belirtileri başladıktan sonra ilk 48 saat içerisinde kullanıldığı takdirde hastalığın şiddetini azaltır ve süresini kısaltabilir. Antibiyotik kullanmanın virüsün tedavisi için herhangi bir yararı olmaz.