Jinekolojide laparoskopik ameliyatların çeşitleri

Bilindiği gibi jinekolojik hastalıklar oldukça çeşitli ve bunların önemli bir kısmı cerrahi yolla tedavi edilmek zorunda kalıyor. Günümüzde, belirli jinekolojik rahatsızlarda açık ameliyatlar çoktan terk edildi. Doktorunuz sizi laparoskopik yolla ameliyat etmeye karar verdiği zaman, sizin de bu konuda bilgi sahibi olmanız, doğru karar vermenizi kolaylaştıracaktır.
1. Kadın hastalıklarında Minilaparoskopik ameliyatların yeri:
Minilaparoskopide göbekten 2 mm çapında optik alet sokularak karın içi organ hastalıklarının tedavisi karın duvarında hiçbir iz olmadan, yumurtalık kistleri ve rahim urlarının tedavisi gibi kadın ameliyatlarının % 95'i bu yöntemle yapılmaktadır.
Avantajları:
- Karın duvarında kesinlikle kesi izi ve dikiş yoktur.
- Ameliyat yerinde ağrı, iltıhap riski yoktur.
- Hasta aynı gün evine gidebilir.
Minilaparoskopi eğer lokal anestezi ile muayenehane şartlarında yapılırsa buna Olula tekniği denilmektedir ya da bu teknik kadın genital organının (vagen) üstünden karın boşluğuna girilerek yumurtalık ve tüplerin incelenmesi şeklinde yapılırsa THL (transvaginal Hidro laparoskopi) tekniği denilmektedir. Aynı anda tüplerin içine metilen mavisi denilen özel boya verilerek tüplerin açık olup olmadığının kontrolu ve rahim içinin histeroskopi denilen optik cihazla incelenmesi eklenirse buna fertiloskopi tekniği adı verilir. Bu arada tüplerin içinin incelenmesine de salpingoskopi tekniği denilmektedir.
2. Tüp bebek uygulamasından önce laparoskopik ameliyatların yeri ve önemi:
İnfertil (çocuğu olmayan) kadın hastalarda tüp bebek uygulanmadan önce laparoskopi ve yukarıda açıkladığımız teknikler kullanılarak kadının tüplerindeki yapışıklıklar açılabilmekte, endometriosis ve yumurtalık kistleri, PCO tedavi edilebilmekte böylece tüp bebek uygulamasına gerek kalmayabilmektedir.
İki yıl içinde istediği halde çocuk sahibi olamayan kadın hastalar mutlaka laparoskopi (kapalı ameliyat) yöntemiyle incelenmelidir. Laparoskopi ile tedavisi yapılamayan hastalar tüp bebek uygulanması için yönlendirilmelidir.
Kısırlık tedavisi görmek isteyen kadınlarda açık ameliyat sonrası sıklıkla oluşan karın içi yapışıklıklar nedeniyle kesinlikle laparoskopik ameliyat tercih edilmelidir.
Laparoskopik ameliyat sırasındada karın içine yapışıkları % 70 azaltan interjel, sprayjel denilen maddeler verilmelidir.
3. Histeroskopi (rahim içinin görüntülenmesi) uygulama alanları:
Rahim içine 4 mm çapında optik alet sokularak ışık kaynağı ve serum veya CO2 ile rahim içi şişirelerek incelenmesi yöntemidir. Tanı veya tedavide (rahim içi yapışıklıkların, bölmenin, rahim içi miyom ve poliplerin tedavisinde ve 40 yaşın üzerinde fazla genital kanaması olan kadınlarda rahim iç tabakasının temizlenmesinde) kullanılmaktadır.
Son zamanlarda rahim alma operasyonun yerine geçecek yeni teknikler modern jinekolojide yer bulmaktadır. Bu teknikler yapılmadan önce smear ve rahim içi biyopsisi ile genital kanser riski ekarte edilmelidir. Bu yeni teknikler lokal anestezi altında hatta muayenehanede 5 – 10 dakika içinde uygulanabilmektedir.