Yazın sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü için ipuçları
Zayıflama, sağlıklı yaşam için olması gereken bir şeydir, mevsimsel değildir. Dolayısıyla bunu 12 aya yaymak lazım. Yaz mevsimi günlerin en uzun olduğu zaman dilimleri. Akşam yemekleri çok geç kalıyor. Geç saatte yenilen yemeğin sindirimi de yavaş olur, kilo alma riski artar. Sıcak hava bazılarının iştihanı kapar gün içinde. Karnınız çok acıkmış olsa da bir anda fazla yiyecek tüketmeyin. Ara öğünlerde mutlaka zeytinyağlı, tuzsuz gıdalar, bir avuç fındık, biraz ceviz yiyin.
Bazıları çok et yiyip gereğinden fazla protein alır. Kimisi de tamamen proteinden kaçar ve bütün gün karpuz dondurma yer yazları. Her ikisi de yanlış. Proteini ızgarada yapılmış yağsız tavuk, et ve balıktan alın. Kahvaltılarda; az yağlı, az tuzlu omletler, peynirler, bol maydanoz, domates, salatalık, evde yapılmış az şekerli reçeller yiyin. Salatayı bolca tüketin. Özellikle çiğ semizotunu. Maydonoz, yeşil soğan dereotu gibi yeşillik ağırlıklı ve bol salatalı, az zeytinyağlı, nar ekşili ya da taze limon sulu sıkılmış salatalar yiyin akşam yemeğinde. Zeytinyağlı yemekleri her zaman ön plana çıkarın. Bakliyatları da zeytinyağlı yapın mesela. Barbunya pilaki, fasulye pilaki gibi. Karbonhidratları da; bulgur, kepek ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli makarna gibi yavaş karbonhidratlı yiyeceklerden alın. Haftada 2-3 kez de müsli yiyin. Kızartmayı 15 günde bir ya da 10 günde bir yağını iyice süzerek yiyin. Meyveleri ara öğünlerde yiyin, kesinlikle tok karna tüketmeyin. Tatlı olarak da; haftada bir kez dondurma bir kez de sütlü tatlı yiyin. Tatlıyı çok sevenler şeker ihtiyacını meyvelerden karşılamalı.
Ender Saraç'tan yaza özel sağlıklı şerbet tarifleri
Birçok kişiden ‘Sadece sıvı tüketiyorum, çok az yemek yiyorum ama kilo veremiyorum' serzenişlerini duymuşsunuzdur. Meğer yaz aylarında insanlar en çok içeceklerden kilo alırmış. Beslenme Uzmanı Ender Saraç, iki bardak ayran, iki kutu kolanın yiyecek takviyeleriyle kilo aldırabileceğini söylüyor. Israrla katkı maddeli, gazlı içeceklerden uzak durulmasını ve doğal içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Bir de kendisinin de sıklıkla tükettiği doğal içecek tariflerini bizimle paylaşıyor:
Meyan kökü şerbeti:
Bir tatlı kaşığı kadar kıyılmış meyan kökünün üzerine bir bardak soğuk su koyun, bir saat bekletin. Sonra tülbendin içine koyup suyu süzün. İyice sıkın, sonra 5-10 damla limon ve üzerine 1-2 tane taze nane yaprağı, 3-4 parça buz koyun. Bu içecek yazın düşük tansiyon, terleme, halsizlik, isteksizlik, yorgunluk çekenlere iyi gelir, enerji verip doping etkisi yapar.
Yeşil çay şerbeti:
1-1,5 litre kadar kaynar suyun içine tepeleme bir çorba kaşığı yeşil çay atın. Üzerine yarım veya 1 limonu sıkın ve limonun kabuklarını da içine bırakın. 7-8 dakika demlensin. Sonra limon kabuklarını sıkıp içinden alın. Çay iyice ılıdıktan sonra içine 2 çorba kaşığı bal koyun. Üzerine 7-8 yaprak naneyi iri iri doğrayıp ekleyin. İsteğe göre buzla servis yapın. En iyi antioksidandır. Kilo kontrolünde de etkilidir.
Lasy (tatlı ayran):
Bu bir Hint içeceğidir. Bir bardak suyun içine 2-3 çorba kaşığı taze, ekşimemiş yoğurt ve üzerine yine bir tatlı kaşığı gülsuyu, bir tatlı kaşığı da esmer şeker veya normal şeker koyup iyice çalkalayarak ayran yapın. Üzerine bir çimdik nane koyup soğuk olarak tüketin.