Ekonomi

Rosatom, COP28'de iklim değişikliğiyle mücadelede nükleer teknolojilerin rolüne ilişkin etkinlikler düzenledi

ANKARA - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında nükleer enerji ve nükleer teknolojilerin iklim değişikliğine çözüm bulmadaki rolüne ilişkin etkinlikler düzenledi.

ANKARA - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında nükleer enerji ve nükleer teknolojilerin iklim değişikliğine çözüm bulmadaki rolüne ilişkin etkinlikler düzenledi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, COP28 çerçevesinde Rosatom, Dünya Nükleer Birliği'nin daveti üzerine dünya çapında 140 ülkede faaliyet gösteren 120'den fazla şirketi bir araya getiren uluslararası bir girişim olan Net Sıfır Nükleer Endüstri Taahhüdü'ne destek verdi.

Söz konusu girişimi destekleyenler, 2050'ye kadar nükleer üretim kapasitesinde en az 3 kat artış hedefine ulaşmak için mevcut nükleer santrallerin katkısını en üst düzeye çıkarmayı ve yeni nükleer teknolojilerin gelişim hızını artırmayı kabul etti.

Uluslararası ortakların talebi üzerine Rosatom, COP28'de Küçük Modüler Reaktörler Günü (SMR Günü) düzenledi ve etkinlikte iklim hedeflerine ulaşmak ve düşük karbonlu bir gelecek sağlamak için SMR teknolojisi çözümleri sundu.

Etkinlik kapsamında düzenlenen panelin konuşmacıları arasında Dünya Nükleer Birliği Genel Müdürü Sama Bilbao y Leon, ilgili bakanlıkların üst düzey temsilcileri ve farklı ülkelerden enerji şirketleri yer aldı.

Şirket, 8 Aralık'ta Rusya pavyonunda Gelecek Nesiller için Atom Günü düzenledi. Gün boyunca süren tartışmalar çerçevesinde Rosatom yöneticileri ve çeşitli uzmanlar, ülkelerde enerji dönüşümünün sağlanmasında nükleer teknolojilerin rolüne ilişkin vizyonlarını paylaştılar.

Ayrıca, Rosatom temsilcileri 6 Aralık'ta Rusya pavyonunda Rus Enerji Bakanlığı tarafından düzenlenen Enerji Günü ve 10 Aralık'ta Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ile pek çok Rus şirketi ve bilimsel kuruluşun desteğiyle gerçekleştirilen İklim Politikasında Bilimsel Yaklaşım Günü de dahil olmak üzere diğer oturumlara da katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, nükleer enerjinin düşük karbon dengesinin ayrılmaz bir parçası olduğuna inandıklarını ve bu nedenle BM İklim Konferansı'na katıldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Rosatom'un iklim tartışmalarında yer alan ve nükleer enerjinin iklim değişikliğiyle mücadelede faydalı bir unsur olarak değerlendirilmesini öneren ilk nükleer şirketlerden biri olduğunu hatırlatmak isterim. Bu yılki iklim konferansının sonuçları, bizim ve diğer nükleer enerji destekçilerinin seslerinin duyulduğunu gösteriyor. Uluslararası ortaklardan nükleer enerjiye yönelik istikrarlı bir talep söz konusu. Nükleer enerji, nükleer teknolojinin sürekli gelişmesi nedeniyle de yeniden talep görmeye başladı."

​​​​​​​COP28 çerçevesinde Rosatom temsilcileri, nükleer kulübe yeni katılan Mısır ve Türkiye tarafından düzenlenen tartışma platformlarında da yer aldı. Ayrıca Rosatom, Rosatom Genel Müdürü'ne bağlı Uluslararası Gençlik Danışma Konseyi Etki Takımı 2050 (Impact Team 2050) temsilcilerinin katılımıyla paneller düzenleyerek gençlik ve toplumsal cinsiyet gündemi konularına da dikkati çekti.

Kaynak: ANADOLU AJANSI