Prof. Dr. Tarhan "Aile Akademisi"nin "aile aşısı" gibi olacağını belirtti
İSTANBUL - Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Aile Akademisi'nin "aile aşısı" gibi sonuç vereceğini kaydetti.
İSTANBUL - Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Aile Akademisi'nin "aile aşısı" gibi sonuç vereceğini kaydetti.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Tarhan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Aile Akademisi açılış töreninde konuştu.
Bu projenin pilot bir çalışma olduğunu, ilk aşamasının Üsküdar Üniversitesi ekibiyle 2020 yılında İstanbul'da 4 kaymakamlıkla gerçekleştirildiğini belirten Tarhan, şunları aktardı:
"Gaziantep Belediyesine uygulamacı eğitimi verildi. Kısa süre sonra da bu akademi kuruldu. Modelin teorik temeli biyo-psiko-sosyo-spritüel gerçekliğe dayanmaktadır. Pek çok aileye dokunulmuş, birincil ve ikincil korumalar yapılmıştır. Bizzat yerinde başarılı uygulamaları görmek bizi çok sevindirdi. Aile Akademisi 'aile aşısı' gibi sonuç verecek."
Ülkede boşanmaların arttığını anlatan Tarhan, "Hane kırılganlığı arttı. Evlilik dışı doğumlarda Türkiye iyi durumda ama 10-20 sene sonra kriz gözüküyor. Günümüzde koruma ve önleme çalışması tıbbi tedaviden çok daha önceliklidir. Özellikle Gaziantep özelinde Savcılık ve Baroların desteği bu konuda kıymetlidir." ifadelerini kullandı.
Tarhan, arabuluculuğun önemine dikkati çekerek, "Hukuk sistemimizde aile mahkemelerinin iş yükünü azaltacak, anlaşmalı boşanmaları hızlandıracak ama uzlaşma seçeneği sunacak 'mediyatörlük (arabuluculuk)' sisteminin gündeme alınması zorunluluk oldu. Aile Akademisi, ekibin bir parçası olabilir. Aileyi yargılamanın çatışmalı ortamında değil, arabuluculuğun kapsayıcı alanında değerlendirmek çok isabetli bir çözümdür." değerlendirmesinde bulundu.
Toprak işgalinden daha önemli olan zihin işgaline maruz kalındığına vurgu yapan Tarhan, şu görüşleri paylaştı:
"Son sığınak olan aileyi korumak bir vebal. Modernizm 'Aile kutsal değil birey kutsaldır.' diyerek, aile kurumunu terk etti. Biz Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın tanımı ile ataerkil, anaerkil değil, aileerkil bir kültürü yaşatmalıyız. Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'mız Mahinur Özdemir Göktaş'ın Avrupa tecrübesi bizim için bir şanstır. Gelecek kuşakların ve çocukların yüzünü güldürmek bu projenin meyvesi olacaktır."